Akademija Vječnog Proljeća

 

Akademija Vječnog Proljeća

47. BOŽANSKA LJUBAV I BOŽANSKA MUDROST

Print Friendly, PDF & Email

47. BOŽANSKA LJUBAV I BOŽANSKA MUDROST NUŽNO MORAJU POSTOJATI [Esse] I IMATI OBLIK [Existere] U DRUGIMA KOJE JE SAMA STVORILA.

Suština ljubavi nije ljubiti sebe, već ljubiti druge i biti povezan s drugima ljubavlju. Suština je ljubavi, štoviše, biti ljubljen od strane drugih, jer se tako ostvaruje sjedinjenje. Suština svake ljubavi sastoji se u povezivanju; to je, zapravo, njezin život, koji se zove uživanje, ugoda, užitak, slatkoća, blaženstvo, sreća i radost. Ljubav se sastoji u tome, da ono vlastito pripada drugome; osjetiti radost drugoga kao radost u sebi, to je ljubav. Ali osjetiti vlastitu radost u drugome, a ne tuđu radost u sebi, to nije ljubav; jer ovo je ljubav prema sebi, dok je ono prvo ljubav prema bližnjemu. Ove dvije vrste ljubavi dijametralno su nasuprotne jedna drugoj. I jedno i drugo, istina, spaja; i ne čini se da ljubiti svoje (vlastito), tj. sebe, u drugome razdvaja; ali ono tako djelotvorno razdvaja da koliko je netko ljubio drugoga na ovaj način, toliko ga poslije mrzi. Jer takva povezanost je svojim vlastitim djelovanjem postupno oslabljena, a onda se, jednakom mjerom, ljubav pretvara u mržnju.

 

48. JER BUDUĆI DA POSTOJI TAKVA POTREBA U SVAKOJ LJUBAVI, ONDA ONA TAKOĐER MORA POSTOJATI U SVOJ PUNINI, TJ. BESKONAČNO, I U SAMOJ LJUBAVI.

Tko, koji je sposoban razlučiti suštinski karakter ljubavi, to ne može vidjeti? Jer što znači ljubiti samoga sebe, umjesto ljubiti nekoga izvan sebe tko te može ljubiti zauzvrat? Nije li ovo razdvajanje prije nego sjedinjavanje? Sjedinjenje ljubavi je uzvraćanjem; i ne može biti uzvraćanja u sebi samome. Ako se i misli da postoji, to je zbog zamišljenog uzvraćanja u drugima. Iz ovoga je jasno da Božanska Ljubav mora nužno biti (esse) i imati oblik (existere) u drugima koje može ljubiti i od kojih može biti ljubljena. Jer kako postoji takva potreba u svakoj ljubavi, ona mora postojati i u najvećoj mjeri, to jest, beskrajno, u Samoj Ljubavi.

Spread the Truth