Jakob Lorber

‘Svijet mi ne želi dati ništa, i to me raduje.’

Jakob_Lorber

Jakob Lorber

Jakob_Lorber

‘Svijet mi ne želi dati ništa, i to me raduje.’

5 Siječnja 1841 ( 04. Bračni kućni red i odgoj djece )

Print Friendly, PDF & Email

4. Bračni kućni red i odgoj djece

5  Siječnja 1841

 

O Gospodaru, neka Tvoja sveta riječ milostivo odjekuje u meni. Međutim, kao i uvijek u visini i dubini (in the height and in depth) tako i ovaj put neka bude samo po Tvojoj najsvetijoj volji. Amen, amen.

 

[1] Sada, dakle, čuj i zapiši: Ali kažem ti, tko god ne ispuni Moje Evanđelje nakon što ga je čuo, i nakon što je promišljao o tome da bi shvatio u jednoj određenoj mjeri, gle, daleko je od toga da bude poslan u Moje kraljevstvo, budući da se još uvijek više boji svijeta nego Mene. On bi Me želio ljubiti pored svijeta; ali gle, Ja ne želim da Me se ljubi pored svijeta, budući sav svijet ne stoji i ne postoji u Mojoj Ljubavi, već do posljednje čestice prašine, samo zahvaljujući Mojem milosrđu, pod Mojim neumoljivim sudovima (tj. kaznama). Jer Ja sam milosrdan samo u Ljubavi i milosrđu, ali vječno nedostupan u Mojim sudovima, koji su svetost Mog vječnog reda u skladu s Mojom beskrajnom mudrosti.

 [2] Ali ako je brat koji traži riječ svjetla pročitao u Knjizi Moje Ljubavi i milosti (Biblija): „Gle, djeca svijeta često su mudrija od djece svjetlosti.’ (Luka 16:8) – Zašto ne posluša mudrost svoje žene i ne ljubi svoju djecu više nego što bi bilo pravedno i ne obraća strogu pažnju na to da djeca vjerno slušaju svoju majku u kućanskoj (obiteljskoj) mudrosti, što je neusporedivo bolje od svih beskorisnih znanosti kojima bi želio napuhati glavu svoje djece. Oh, to uopće nije pravi put do mog Kraljevstva!

[3] On zaista može svoju djecu zaokupiti s korisnim temama, no pritom ne bi smio izgubiti iz vida i srca svrhu djevojčica i svrhu dječaka, inače će jednog dana iskusiti velike tegobe sa svojom djecom. Jer će oni tada izgraditi svoju neslomljivu volju nad njegovom glavom i zgnječiti mu srce svojim neobuzdanim rukama, jer je već preslabo i previše popustljivo u mnogim stvarima da bi obuzdalo još uvijek mekane ruke svoje djece.

[4] Stoga on ne bi trebao slušati nikakve pritužbe svoje djece, već uvijek neumoljivo i strogo ispitati djela slijepe poslušnosti kako u odnosu na svoju volju, tako i u odnosu na kućanska upravljanja majke, koja veći dio dana mora provesti sama s djecom. I on bi također trebao prvo razgovarati sa svojom ženom u tajnosti i s ljubavlju, zakonito popuštajući, ne odričući se pritom ničeg od svojih očinskih prava, a u obiteljskoj razboritosti, prema Mom savjetu, da ne umanji previše njezinu majčinsku sferu djelovanja. Onda će se sve zaokrenuti na bolje.

[5] On samo treba pogledati u Moju Knjigu Ljubavi (Bibliju) i vidjeti puninu milosti koju sam već izrekao kroz apostole, o tome koliko je velika stvar (koliko je važno) imati pametnog (mudrog) i vjernog upravitelja, kojeg Gospodar postavlja nad svojima (koji mu trebaju služiti, slugama- u smislu: da ih odgoji tako da Mu mogu služiti), kako bi im u svako doba, pravovremeno mogao dati  sve ono što im pripada (sve potrebno, u smislu: kao plaću, naknadu za njihov trud; Luka 12:42). On, također, ne bi trebao previdjeti pravo vrijeme i treba (svakome) pažljivo odvagati naknadu (i to) prema Mojem savjetu, tako da nitko u njegovom krugu (onih koji su mu povjereni, pod njegovom upravom) ne bude zakinut (za njegov udio koji mu pripada) niti oštećen –  bilo to tjelesno (u smislu: fizičkih potreba), a još manje duhovno! Jer, kao što sam ti već rekao  i sada ti opet govorim: “Blažen je sluga, kojeg njegov Gospodar, kad dođe, nađe kako čini ispravno (onako kako mu je Gospodar rekao). Zaista, Ja kažem: On će takvoga postaviti iznad svih Svojih dobara.” (Luka 12:43, 44)

 [6] Ali ako je tvoj brat sada također postao upravitelj i sluga Moje novoobjavljene riječi Ljubavi i milosti (J.Lorberovo ‘Novo Otkrovevnje’) – kako to da Me on čeka, a Ja još ne dolazim? To je zato što on još dovoljno dobro ne nastoji oko svoje kuće! Ali ako kuća nije pažljivo uređena, ona još uvijek izgleda kao pozlaćena gruda olova, koja sjaji izvana kao da je zlato, i teži kao zlato – ali promotri  njen unutarnji sadržaj i vrijednost, vidjet ćeš da je to samo bezvrijedan metal koji je još daleko od zlata.

[7] Ali da je tvoj brat prilično vjeran i voljan radnik na međi Mojeg novog nasada i  kad bi uložio  malo truda sa svojom ženom, koja je već od početka dala više svijetu nego meni – onda bi učinio kao još uvijek Moj dragi “Voljni”, što trgovci rade kad nerazumni kupci dođu na tržnicu i ne razlikuju dobro vrijednost robe i trampe ju u svoju korist. – Gle, dragi Moj “Voljni” sada će učiniti isto, doduše u početku samo u malim, neprimjetnim količinama, i tako sve do dobro odmjerene mjere pravednosti, pa njegova supruga u svojoj sferi neće više naći, prema svom mišljenju, neumoljiv kamen u njemu i uskoro će i sama posegnuti za njegovim dobrima.

[8] Gle, koliko često te moram učiniti takvim trgovcem! I da nisam, gdje bi ti bio? Koliko sam ti stvari već dao? A ako još uvijek razmišljaš o Mojim dobrima, budući da si od svjetla, a ne od tame – onda razmisli koliko je teško trgovati s onima koji su “duhovno siromašni” i “djeca svijeta” puna sljepoće!

[9) Ali kako bi Moj dragi „Voljni” mogao uvidjeti sa više strpljivim te tu i tamo popustljivim ispitivačkim srcem zašto je njegovo domaćinstvo u tako lošem stanju u odnosu na Moje Ime, dat ću mu konačno još jedan mali zadatak kojeg bi trebao pomno uzeti u obzir:

[10]  Misliš li da sam došao donijeti mir na Zemlju? Govorim ti, apsolutno ne – već mač! Zato jer će biti petero u kući, podijelit će se međusobno i biti će troje protiv dvoje i dvoje protiv troje. Bit će otac protiv sina i sin protiv oca; majka protiv kćeri i kćer protiv majke i snaha protiv svekrve. (Matej 10: 34-36)

[11] Vidi, „Voljni” bi trebao pomno uzeti u obzir ovaj zadatak i veliki kamen će biti maknut s njegovog srca. A ne bude li  odmah shvatio ove riječi, on će sigurno znati gdje je „siromašni profesor” (J.L) upoznat sa takvim stvarima duha- gdje će mu sve biti dano za nužno razumijevanje u njegovo „voljno” srce kako bi mogao za mene postati pravedan čovjek koji je prema Mom srcu.

[12] Gle, na svjetlu ovog svijeta stvar od duha se često čini kao čisto proturječna ludost. Ali to nije tako. Jer fitilj postane crn pod bijelim svjetlom a pepeo bijel pored crnog ugljena. Zar nije to proturječje i u prirodi? A ipak tko sumnja da je tako?

[13] Stoga, ako naiđeš na neka proturječja na Mom Putu, kako u prirodi tako i u svom svijetu ili životu tvoga tijela, promisli o mornaru, koji ako ne zna kako usmjeriti jedra prema vjetru, kako bi njegov brod išao protiv vjetra i protiv sveg valovlja olujnog mora, još uvijek nije dobro podučen mornar.

[14] Kad je dana doktrina koja je prikladna za život, ona mora biti kao i sam život, koji je aktivnost smrti, jer na taj način život postaje život pred licem smrti isto kao što je smrt, smrt pred licem života.

[15] Sada, konačno, upozoravam brata da ne pokazuje ovo pismo svojoj ženi, jer još uvijek nije vrijeme, već ću ja dati sluzi upute kako se ponašati. Za sada niti jedna pogreška nije učinjena i stoga će „zima” uskoro doći kraju. Samo još kuću fino uredi. Izbaci pozlatu van iz kuće! Koristi mudro dobre prilike! Slijedi moj savjet vjerno, budi dobar trgovac i vjerni kućepazitelj. U slučaju otpora ne budi slabog srca i upravi sve njegove postupke u Ljubavi sa svim strpljenjem i nježnosti. Potom će ti biti laka pobjeda u svemu s Mojom neprestanom snažnom pomoći. Amen. Ovo govori tvoj snažni Pomagač.

Spread the Truth