Jakob Lorber

‘Svijet mi ne želi dati ništa, i to me raduje.’

Jakob_Lorber

Jakob Lorber

Jakob_Lorber

‘Svijet mi ne želi dati ništa, i to me raduje.’

5. siječnja 1842 ( 188. Zahtjev od oca obitelji )

Print Friendly, PDF & Email

188. Zahtjev od oca obitelji

5. siječnja 1842


Najsvetiji gospodaru i Oče! Ti želiš od mene da vodim, usmjeravam i nadgledam ženu i devetero djece, a imam samo dva oka i prepoznajem svoju bespomoćnost i sljepoću.

Kako možeš ti Svemogući, Sveznajući, Sveprisutni htjeti nešto što se meni čini gotovo nemoguće. Ja još ni sebe ne razumijem- kako mogu prozreti toliko njih iz obitelji i ne biti obmanut (razumjeti toliko puno njih). Ne mogu se nositi niti sa sobom, pa kako da vodim prema cilju one koji su mi dani.

U ovoj situaciji ja ne vidim drugi način nego da pitam Tebe, o najvoljeniji Gospodaru i Oče, ako bi na Svoja milosrdna ramena mogao uzeti ono što sam ja sposoban nositi onoliko koliko bi i komarac bio sposoban nositi mlinski kamen.

Oprosti mi Gospodaru na mom hrabrom govoru u skladu s Tvojim velikim milosrđem i osvježi mi dušu sa utješnim svjetlom. Amen.

 

Odgovor nebeskog Oca

6. siječnja 1842.

 

[1]  Uistinu, u ovom slučaju nemam ti za oprostiti hrabar nego bezgranično glup govor! Za promjenu promisli, podalje od svojih uvijek ženskastih misli, bar malo, što si dosada već primio od Mene! Slušaj – od Mene, tvog Stvoritelja, tvog Boga, Tvog Otkupitelja, Onog Koji te nanovo rodio- za sebe i cijeli tvoj dom! I velik sram mora sići na tvoje lice i na tvoje cijelo tijelo prije nego mi dođeš u svoj inertnosti svoje duše i u velikoj plahosti križa s takvim pitanjima.

(2) Ali kako bi još jednom vidio svoju veliku sljepoću, za koju si sam kriv kao i duhovnu zapuštenost svoje djece Ja ću  ti iz velike milosti pokazati pretjeranu glupost tvoje trenutačne žudnje.

(3) Slušaj, ti me optužuješ za nerazumne zahtjeve prema tebi, zato što od tebe zahtijevam poduku tvoje djece koja mi je ugodna i što ti nisam pritom dao više od dva oka s kojima bi mogao prepoznati svoju bespomoćnost i sljepoću.

(4) No, kažem ti, da si u sebi prepoznao te stvari onda me ne bi optužio za takvu nepravdu i nejednakost, a ipak Ja sam ti uvijek pokazao najsigurniji, najispravniji i najlakši put i nisam od tebe zahtijevao ništa više nego da osiguraš najmanje jedan jedini sat u danu u Moje Ime sa svojim curama na jedan očinski i ozbiljan način. Zbog toga (zadatka) bi ti htio imati tisuću očiju.

(5) Stoga, ti još želiš prebaciti i ovaj beskrajno lagan križ na Mene, dok Ja još od pamtivijeka do dana današnjeg moram svejedno namjesto tebe vući križ velik poput cijelog svijeta. O, ti komotni (komforni) duše! A nije ti bilo previše, u svojoj glupoj požudi tijela začeti svu tu djecu. Ali, ovako mali zahtjev s Moje strane za likvidaciju tvojih tjelesnih grijeha tebi predstavlja mlinski kamen oko vrata.

(6) Reci mi, dali je stvarno nemoguće za tebe u Moje Ime provesti jedan sat svaki dan sa svojom djecom kako bi ih u svoj Ljubavi i ozbiljnosti podučio i probudio njihova srca za Mene? Ili ne vjeruješ da imaš i toliko snage da te tijela tvojih kćeri neće mamiti, potom utišati (ublažiti) i na koncu učiniti nesposobnim razgovarati s njima u Moje Ime? Stoga, bar nauči od mog sluge (J. Lorber) koji se dnevno više bavi s njima kao prijatelj i brat nego ti kao otac. On ih doista svih ljubi sa svim svojim srcem, a ipak, kada je to nužno namjesto Mene, može se odnositi prema njima vrlo ozbiljno bez da se pritom mora odreći istinske unutarnje ljubavi.

(7) Ali svjetovni razgovori roditelja s djecom su otrov za njihova srca. Da, kažem ti, pravi otrov čegrtuše. I slušaj, ti bi prije imao snage, ovisnosti (addiction) i žudnje razgovarati sa svoiim kćerima kao sa vražjim maskama na paklenom maskenbalu.

(8) Budući da ne prepoznaješ sebe u takvim stvarima, ja ti to moram utrljati (rub it) u oči da si kroz mnogo takvih glupih razgovora i nepromišljenih i ukaljanih riječi učinio svojim kćerima više štete nego stvarne koristi u čisto duhovnom smislu. Ja bi ti mogao utrljati u oči još više najjačeg cimeta ali Ja sam ti dugo previđao sve tvoje pogreške i ipak sam te blagoslivljao. Samo toliko malo, samo jedan sat u danu Ja tražim od tebe za toliko tvojih opačina i grijeha preda Mnom, tvojim Ocem. A ti si Me u stanju optužiti za nepravdu, kao da su Moja Ljubav i mudrost nesavršeni i zahtijevaju od ljudi ono neizvodivo.

(9) Ili možda misliš da ako bi hodao Mojim putem, da ti Ja ne bi pružio svu pomoć? Zar ti nisam do sada ukazao u Ljubavi i ozbiljnosti na sve što bi moglo biti štetno tvojoj kući kako bi Me mogao tražiti za pomoć i kako bi ti onda pomogao. A ipak, ti Me optužuješ za nepravednost zbog svog laganog križa.

(10) Kad bi barem bio malo manje slijep nego što jesi, onda bi se doista morao sakriti preda Mnom, tvojim vječnim svetim Ocem, Koji te ljubi toliko puno da ti je oprostio toliko tvojih grubih pogrešaka i blagoslovio te opet i iznova.

(11) Sve ti stoji na usluzi od Mene, što god Me zatražiš. I zar nisam uvijek u cjelosti čuo tvoju slabu molitvu kada se radilo o nekoj razumnoj stvari. Kojim sam te dugačkim stazama već vodio, nosio te na mojim Očinskim rukama i poslao više svjetla milosti sa tisuće strana nego mnogim tisućama drugih. Samo malo promisli! Ali razmisli također i dali sam zbog ovog posljednjeg laganog tvojeg ispitnog križa, zaslužio biti optužen za nerazumne i za tebe nemoguće izvedive zahtjeve!

(12) Nastaviš li ovako, teško ćeš se nositi sam sa sobom. I dugo neće biti govora o postizanju tvojeg cilja.

(13) Ono što ti dajem i savjetujem, ti slijepi čovječe, to je već moja najveća i  najblagoslovljenija pomoć! Kad bi ti nju samo htio prihvatiti i poslušati sve to, tvoja cijela kuća bi već odavno bila u najsjajnijem i najsvetijem plamenu. Ipak, ti ne želiš napraviti ništa što predstavlja i najmanji križ i pozivaš se na moju svemoć  i sveznanje, bez da si uzeo u obzir da ne pitaš za život u tome već za smrt!- Dali bi ja onda trebao izvesti još više čudesa pred tvojim očima nego što sam ih do sada  već učinio i činim dan za danom?

(14) O, kakvu Me glupost tražiš?! Moj sluga, koji jasno vidi kroz Moju milost i može jasno vidjeti što se događa u tvojoj kući te drži svoje uši neprestano otvorene za Moje riječi, on svakodnevno dolazi k tebi. Ako imaš vjere da on može raditi takve stvari iz Mene, zašto ti u svoj ozbiljnosti ne osvijestiš svoju djecu za to u njihovim srcima. Sve nevolje bi tu bile riješene!

(15) Ja ti govorim, koliko je tisuća i tisuća istinskih čudesa na tvom raspolaganju putem kojih bi mogao umanjiti teret svojeg križa na čistu nulu, samo ako bi ih uzeo i iskoristio pravilno! Ali ti bi uživao blaženstvo najvišeg neba u lijenosti bez nošenja nužno potrebnog križa čak i jedan sat dnevno. Gledaj, to je stvarno nemoguće! Ti moraš napraviti laganu stvar, moraš Mi živo dokazati svoju vjeru i ljubav ako želiš doći k Meni. Moraš nijekati sebe, staviti svoj mali križ na svoja ramena i slijediti Me!

(16) Moraš Me doista tražiti s malim križem u svojoj ruci, ako Me želiš uistinu pronaći! Ako želiš primiti nešto od Mene, onda moraš tražiti sa malim križem u svojoj ruci. Vrata vječnog života će ti se otvoriti jedino ako budeš kucao na njih s malenim križem!

(17) Slušaj, ni jedan drugi doli put križa vodi u život. Ali ako se u sebi stidiš križa kako Me misliš pronaći kasnije? Govorim ti, ti zaista hodaš komfornom stazom; ali staza k Meni je vrlo uska, neudobna i često strma vodeći uzbrdo u nebo. Stoga, procijeni svoj put vrlo pažljivo i vidi vodi li k Meni?

(18) Ako možda to uistinu želiš, da maknem od tebe ovaj ništa doli lagani slatki križ, ako te stvarno pritišće kao kao mlinski kamen komarca, slušaj Ja i to mogu napraviti i to vrlo lako. Uzet ću svu tvoju s djecu sa zemlje k Meni i biti će podučavani od strane najvoljnijih anđela. Reci mi, hoće li takvo uklanjanje tvog malog križa također biti ugodno za tebe i ispravno u tvom očinskom srcu.

(19) Da, dajem ti svoje najveće jamstvo da će one biti ovdje sasvim bolje podučene nego s tobom; i svi moji Anđeli učitelji prihvatit će mali križ koji ti je oduzet sa velikom zahvalnošću od strane Mene. I ti ćeš onda sigurno biti sposoban dovoljno prozreti samog sebe, da li se ti sada pretvaraš da to ne možeš napraviti usprkos Mom velikom milosrđu i milosti.

(20) Od čega se zapravo sastoji to tvoje toliko „nepodnošljivo breme”? Slušaj, prikazati ću ti to još jednom potpuno. Ovaj nepodnošljivo teški teret ne sastoji se od ničeg drugog nego od toga da sat dnevno razgovaraš sa svojim kćerima ozbiljno u ljubavi kao otac i istinski učitelj u svezi Mojih puteva koji  su tebi dobro poznati; ali ne flertuj s njima kao svjetovan ljubavnik što ih kvari, čini ne-kućevnima i nepovjerljivima prema tebi; ali, kako sam rekao, kao pravi otac, sa Ljubavlju u svoj ozbiljnosti.

(21) Ako te tvoje cure tvoje budu gledale kao oca, one se neće skrivati od tebe i poštovat će te i svojim ponašanjem težit će također zadobivanju tvog poštovanja, dok se ti budeš brinuo za njihov duh a ne za njihovo nešto ljepše oblikovano tijelo.

(22) Slušaj otac je prvi muškarac kojeg bi kćer trebala prepoznati u svom srcu kao istinitog, najprijatnijeg i časnog muškarca. Ali ako ovaj prvi muškarac malakše pred svojom kćeri u svoj slabosti, i ona vidi u njemu svakojake slabosti – reci mi onda u kojem smjeru će srce te kćeri ići u pogledu drugih muškaraca? Ona će i druge muškarce onda promatrati kao jednake slabiće. A koji joj se od brojnih muškaraca svidi makar malo, njega će ona odabrati bez puno buke, pa će ga onda u i iz untarnjeg, slobodnog osjećaja pobjede, gledati kao jadnog muškog lutka koji uzdiše pred njezinim stopalima. Gledaj, takav je sad već uglavnom problem s tvojim kćerima. Reci ili sudi, kako da im tu Moja svemoć dođe u pomoć?

(23) Bi li ja trebao nekim nevidljivim nebeskim magnetizmom (možda nebeskom silom) na primjer, izvaditi iz njih van njihov svjetovan duh koji je (a dobro me shvati, i u privatnosti tako rekuć) bio usađen u njih od tvoje strane da bi onda potpuna, slijepa zaborav u njima nastala. Bi li ih ja, da ti to kažem na njemačkom, trebao ubiti?!

(24) O vidi, nema potrebe za time! Ali ono što je potrebno za tebe i tvoje kćeri ja sam ti najvjernije pokazao. Samo pozorno obrati pažnju na to i rezultati će te dovoljno uvjeriti kako takva zla mogu biti lako otklonjena čak i bez svemoćnih čudesa s Moje Božanske strane kroz tvoju samo aktivniju suradnju sa Mojom Ljubavlju i Milošću.

(25) Ohrabri ih u pravcu dobra! Kako neke od njih već uče glazbu, ohrabri ih da s time i nastave i ne smatraj to besmislenom i trivijalnom stvari za njih. A tvoje uživanje u tome (njihovim bavljenjem glazbom) će nemalo oplemeniti njihova srca i odvući ih od mnogih nečistih misli.

(26) I kako sam rekao, zaokupi se s njima duhovno najmanje sat vremena dnevno u Moje Ime zaistač.  Također, možeš ponekad provjeriti što rade u prostorima u kojima obitavaju. Ako vidiš među njima skrivene poglede očima (u smislu neverbalnu komunikaciju kad žele nešto prikriti) ili šaputanje, neka ti na glas objasne zašto su to napravile i prekori ih pravedno i ne očijukaj s njima. Tada ćeš ubrzo vidjeti da ti moj mali križ i nije  težak kao mlinski kamen komarcu i također ćeš shvatiti da ne tražim ništa nerazumno od tebe u nošenju ovog malog križa, već da sam Ja, Sveti Otac, uvijek pun Ljubavi i milosrđa.

(27) Shvati ovo dobro. Amen

Spread the Truth