Jakob Lorber

‘Svijet mi ne želi dati ništa, i to me raduje.’

Jakob_Lorber

Jakob Lorber

Jakob_Lorber

‘Svijet mi ne želi dati ništa, i to me raduje.’

065 – Licemjerje pisara

Print Friendly, PDF & Email

SVEZAK 8

Isusova pravila i djela kroz Njegovo trogodišnje poučavanje

Gospodar i Njegovi protivnici

– Poglavlje 65 –

Licemjerje pisara.

 

1. Kada su pisar i njegovi drugovi to čuli od Mene, više nisu mogli pronaći ništa čime bi mi Mi proturječili.

2. Ali pisar je razmišljao i rekao Mi je: “Učitelju, vidim da si Ti istiniti i mudri Učitelj. Ti ispravno podučavaš Božju Riječ bez obzira na osobe ili narod. Također znamo što je zapisano kod proroka o dolasku Mesije, i mi smo također već na pola puta da povjerujemo da Ti možeš biti obećani Mesija, jer čuli smo mnogo stvari o Tvojem nauku i djelima, a i sami smo puno toga iskusili jer Te već poznajemo više od 10 godina kao vrijednog pažnje Nazarećanina i doživjeli smo već mnogo nepojmljivih stvari od Tebe, kao na primjer kuće koje su izgrađene na čudesno brz način, ozdravljenja bolesnih ljudi, obilan ribolov pa čak i neosporivo oživljavanje nekoga tko je umro nakon teškog pada. Za takva i još više Tvojih skrovitih djela čuli smo, iako Ti sam, a također i Tvoj otac Josip, to niste htjeli obznaniti u narodu.

3. Ali tada se ni izdaleka nije moglo primijetiti da si Ti prorok, a još manje obećani veliki Mesija Židova i svih ljudi na Zemlji. Tek nakon otprilike 2 godine i nekoliko mjeseci postalo je javno i svugdje poznato da si Ti ustao među narod i riječima i djelima svjedočiš o Sebi da si Ti obećani Mesija.

4. Dakle, nismo došli ovamo poželjeti od Tebe ovaj ili onaj čudesni znak, nego samo čuti riječi iz Tvojih usta, jer kod kuće si bio sve samo ne govornik, tako da bi se čak i Tvoj otac Josip, koji je tečno govorio, požalio. Bojao se da bi Ti s vremenom mogao postati potpuno nijem i mentalno zaostao, jer često tjednima nisu mogli iz Tebe izvući ni riječ. A sada si Ti postao Učitelj naroda kojemu – kao i svakom velikom proroku – treba odati najveću od svih počasti.

5. To da si Ti, kao već odavno poznati sin Josipa tesara, doista sam Mesija, da, u to, zapravo ne bismo mogli jednostavno povjerovati unatoč svemu što smo čuli o Tebi. A ako smo sada došli iz Betlehema i još iz daljega na ovo mjesto, potaknuti Tvojim učenicima koji su nam došli, da nas uvjere u ono najvažnije, onda nam Ti sigurno ne možeš zamjeriti. Jer ako si prožet i ispunjen najvišim Duhom mudrosti kako kažu Tvoji učenici, a sada i Ti Sam, tada ćeš sigurno uvidjeti da nismo došli ovamo s lošim namjerama.

6. Jer u starim mudrim poslovicama stoji da treba sve istražiti, a nadalje prihvatiti i čuvati ono što je dobro. Kad mi kao ljudska bića to sada činimo i s Tobom, onda nas Ti iz tog razloga ne bi trebao smatrati prokletim grešnicima. Ti si svojim učenicima, koji nisu bili nimalo učeni ljudi, dao takvo nutarnje svjetlo po kojem su Te mogli odmah prepoznati kao obećanog Mesiju. Zašto nama onda ne daš takvo svjetlo? Moramo li zato što smo oprezniji s prihvaćanjem vjere u Tebe biti osuđeni na vječnu tamu? Gledaj, jednom si nam ispričao jako dobru priču o tome tko je naš bližnji. Mi smo, međutim, također siromašni svjetlom, pa nam je milosrdniji Samarijanac potrebniji nego onome čovjeku iz Jerihona koji je bio skoro pretučen na smrt. Ali za nas, čini se da još uvijek nije u Tebi. Koji je Tvoj odgovor na ovo, mudri Učitelju?”

7. Rekao Sam: “Kada bi riječi iz vaših usta bile i one iz vašeg srca, vi biste također pronašli i više nego milosrdnog Samarijanca za iscjeljenje svojih pretučenih duša. Ali sve dok je osjećaj u vašem srcu mnogo drugačiji od onoga što vaši lukavi jezici govore, vi također nećete naći tog navodnog Samaritanca kod Mene. Ipak, pokazao sam vam Svoju milost rekavši vam ono što sam upravo rekao. Ako to uzmete k srcu, na što vas Ja nikada neću prisiliti, također će postati svijetlo i jasno u vama.

8. Činjenicu da Me u svom slijepom sudu (osudi) poznajete kao tesarovog sina, to Ja sigurno znam, ali ste sami priznali da ste tu i tamo čuli o Meni da sam izvršio djela za koja nijedno drugo ljudsko biće nije sposobno. Onda ste sigurno mogli pogledati u Sveto Pismo. Tada ste uz malo poteškoća mogli otkriti tko stoji iza tog tesarovog sina, što su čak i mnogi nežidovi otkrili tijekom tog vremena. Ali to nikada niste učinili, a kada vam je netko s boljom i jasnijom percepcijom ukazao na to, ne samo da o tome više niste razmišljali, nego ste prijetili svima koji su imali takvo mišljenje. Djelomično ste Me drzali za opsjednutog i, ako bi dobro ispalo, dijelom i za talentiranog mađioničara koji je, u dobroj prilici, tu i tamo naučio svoju tajnu vještinu kako bi sakupio veliko blago kod nežidova.

9. Ali kada ste opet primili informaciju o Meni, okrenuli ste se protiv Mene na svom zlom skupu: ‘Aha, sad nam je sve jasno o Njemu. Njegov otac Josip je izravni Davidov potomak? Starac je otkrio talente u svome sinu i potajno Ga je negdje poučio svakojakim magijama koje se među nežidovima smatraju nečim pobožnim. Ovim je on već mnoge nežidove učinio svojim prijateljima, a budući da su oni naši neprijatelji, dosjetio se da njihovom dobrotom na Davidovo prijestolje postavi svog čarobnjaka sina, a nas kao neprijatelje pogana, on će nas tada jednim udarcem srušiti, a uz pomoć Esena, koje također Rimljani poštuju, dovest će nas do propasti. Ali to moramo spriječiti pod svaku cijenu, a u zgodnoj prilici moramo Ga uhvatiti i oduzeti Mu život, nakon čega će onda sigurno biti s Njim zauvijek gotovo. Jer ako je On samo loš čarobnjak i želi nas srušiti, onda je vrlo dobro sto ćemo mi Njega srušiti prije nego što nam na ovaj ili onaj način može nauditi. A ako ikad On bude Krist, tada Mu nećemo moći ništa i onda kasnije možemo još dovoljno rano povjerovati da je on Krist. Neće nam zamjeriti što smo prvo morali sve ispitati prije nego što Ga prihvatimo kao obećanog Krista, a onda će nas, osim toga, morati čak i pohvaliti za našu revnost za istinom i morat će nas visoko nagraditi. 

10. Gledaj, ovako razmišljate u svom srcu, dok i cijeli jeruzalemski hram misli na isti način, i nitko od vas nema ni izdaleka želju da Bih Ja možda mogao biti Krist, nego samo da, jednom kad Me zadavite, mogu zauvijek ostati mrtav.

11. Kad je ovo vaša najveća želja i ništa drugo, kakvu bih onda želju trebao imati Ja za vas prema istini u Mom srcu? Jeste li, s takvom željom koja je protiv Mene, vrijedni Moje milosti? Prosudite sami. Ja Sam beskrajno puno bolji od najboljih među vama i još uvijek vam dokazujem veliko milosrđe govoreći vam otvoreno kako to izgleda unutar vas, tako da možete upoznati sebe i okrenuti se potpuno drugačijim idejama, jer to je još uvijek moguće za vas. Ali kakvo milosrđe pokazujete prema Meni? Sad reci iskreno, je li ono što sam vam rekao u lice nešto drugačije od Čiste Istine?”

12. Sada su Me svi oni gledali u čudu i nijedan od njih nije imao hrabrosti da Mi proturječi.

Spread the Truth