Jakob Lorber

‘Svijet mi ne želi dati ništa, i to me raduje.’

Jakob_Lorber

Jakob Lorber

Jakob_Lorber

‘Svijet mi ne želi dati ništa, i to me raduje.’

109. Slike iz prvog i drugog pakla

Print Friendly, PDF & Email

109. Slike iz prvog i drugog pakla

[1] Kada ste dobili informaciju o suncu vidjeli ste kako izgleda slika prvog pakla, kao i različite načine zbog kojih pojedinac dolazi u prvi pakao. Moram samo dodati da je žar paklenih duhova koje ste vidjeli u prvom paklu prvenstveno usmjeren na užitak i proždrljivost. Čini se da je to stanje isto kao i ono na Zemlji u kojem ljudi također čine sve da – kako vi kažete – donesu kruh na stol.

[2] Neki uspostavljaju različite poslove, drugi traže posao javnih službenika, neki traže dobar brak. Sve to ne čine zbog onoga što je dobro, već isključivo zbog sebe i svakodnevnog kruha. U ovakvom stanju ne mare ni za jednu ili drugu slavu (eng. „In this condition they do not care much for one or the other glory“), već ih uglavnom zanima sigurna egzistencija.

[3] Na nebeski način čovjek je isključivo zabrinut za ljubav i poznavanje Boga. Gospodar će se pobrinuti za sve ostalo (Matej 6:33). Ali na pakleni način, čovjek je posebno zabrinut zbog suprotnog. Oni žele imati određeno blagostanje, i u najboljem slučaju misle: sve dok sam prije svega siguran u sve vanjske potrebe, tada ću vidjeti je li duh zadovoljan tim blagostanjem. Kad tada posjeduje takvo izvanjsko blagostanje, koje obično ide uz neki skromni imetak (posjed), on će uskoro postati ohol, što je vezano za njegov imetak i koji on neprestano jača određenim raskošem. Iz tog razloga se mlađi zaposlenici i novopečeni menadžeri, svaki na svoj način, hvališu sve više i više. Ubrzo više ne znaju kako bi sjedili, stajali, hodali, gledali, slušali ili govorili, a da odmah ne pokažu i da im se s lica ne vidi koliko su bogati te kakav važan posao obavljaju.

[4] Kad se takvim ljudima na ovaj način sve osigura, oni se više ni o čemu ne moraju brinuti, jer imaju svoje fiksne prihode i svoj svakodnevni kruh. Sada se mogu početi brinuti o onome što je duhovno. Ali događa se suprotno. Sada, zajedno s ovim blagostanjem, dolazi do izražaja hvalisanje i žudnja za moći. Zato se sve više trude kako bi se popeli na vrh i postali još bogatiji od upravitelja. U ovoj situaciji postanu ispunjeni ljubomorom i unutarnjom mržnjom prema onima koji im nekako stoje na putu.

[5] Njihova ljubav prema bližnjima ide toliko daleko da mnogi podređeni zaposlenici žarko žude za smrću zaposlenika koji je iznad njih. Najveća želja proizvođača je bankrot onih koji se bave istim poslom, kako bi na taj način cijeli posao privukao sebi. Da, njegova ljubav prema bližnjemu ide toliko daleko da bi, da je moguće, bez obzira gdje i kako se to može učiniti, svoje sljedeće konkurente doveo do propasti.

[6] Ako malo bolje pogledate ovo svjetovno ponašanje, možete vidjeti prvi pakao sa svom proždrljivošću već potpuno ispred vas, i također možete vidjeti vrlo jasno prikazano kako se to mijenja u mržnju, ljutnju, zavist i žudnju za moći u drugom paklu. Trebate samo ukloniti vanjske moralne i građanske zakone države i pred očima imate prvi i drugi pakao doslovno i figurativno.

[7] Ono što na Zemlji još uvijek svjedoči o nekom civiliziranom društvu pod zaštitom moralnih i građanskih zakona ovdje će degenerirati (fizički, mentalno i moralno propadati) kada ti zakoni padnu, i odmah će se pretvoriti u rat, požudu za pljačkom i ubojstvom. Ovdje imate savršenu sliku prvog pakla.

[8] Ako želite sliku drugog pakla, učinite isto. Posvuda će te otkriti skrivenu lukavost i nigdje nećete vidjeti ljude ili duhove zajedno koji nisu jedni drugima smrtonosi neprijatelji. Čak i ako izvana tretiraju jedni prema druge s ljubaznošću, velikom pristojnošću i isto tako licemjernom međusobnom ljubavi, ta je ljubav samo čista mržnja, jer to je samo politika koja protivnika dovodi u mirno raspoloženje i lijepo ga razoružava kako bi ga potom, bez otpora, nadvadala i odvela u propast.

[9] Promotrite svoju Zemlju i takozvane puzavce (gmizavce) i dupelisce. Ovi su najčešće najgori neprijatelji onih za kojima pužu. Podižu ih iz istog razloga kao što lešinar podiže kornjaču da bi ju, kad s njom dosegne pravu visinu, sramotno spustio i na taj način još više osvojili njihovim padom.

[10] Gledajte, ovo je opet doslovno i figurativno čista paklena ljubav drugog stupnja. Zato se u ovom paklu smišljaju sve vrste lažnih umijeća kako bi jedni druge doveli do propasti u glupoj  pretpostavci da mogu pobijeđivati sve više i više padom drugih, bez obzira na koji način (eng. “no matter what way”).

[11] Na ovaj način naši učenici temeljito uče o paklu, prvo teoretski, a zatim i praktično. I tako smo u vrlo kratkom vremenu izbliza pogledali slike prva dva pakla. Onaj tko će ikako razmisliti o ovom opisu, imat će sve jasno pred sobom. Što se tiče slike trećeg pakla, to ćemo posebno opisati, jer to se mora jako dobro razumjeti jer to je uzrok svakog zla.

Spread the Truth