Jakob Lorber

‘Svijet mi ne želi dati ništa, i to me raduje.’

Jakob_Lorber

Jakob Lorber

Jakob_Lorber

‘Svijet mi ne želi dati ništa, i to me raduje.’

107. U drugom Paklu

Print Friendly, PDF & Email

107. U drugom Paklu

—–

[9] S ovim predznanjem vratimo se u naš prvi Pakao. Tamo je duša samo polip koji traži užitak i guta hranu, i to iz priglupe sebičnosti i samoljublja, jer kada ne može ostvariti svoju žudnju za užitkom stalno vizualizira moguće uništenje.

[10] U drugom paklu, kao što znamo, strogo gladovanje požudne duše se sve više i više skuplja/vene/blijedi (the serious fasting of the lusting soul shrivels more and more), a duh koji se stopio s njom postaje slobodniji ovim načinom izolacije. U najboljem slučaju, što je rijetko, duh se mijenja, jača i sve više uzdiže svoju dušu. U najčešćem, najgorem slučaju duh je probuđen, i budući je probuđen osjeća se jako povrijeđenim i uvrijeđenim zbog zanemarivanja svoje duše, a također se i on osjeća zapostavljenim. Time se on ljuti, i u svom gnjevu sve više pušta da se u njemu ukorijeni ideja da mu božanstvo treba dati nemjerljivu naknadu za tu nepravdu.

[11] Što je duh više fiksiran na tu ideju, to su njegovi zahtjevi viši, a on također postaje sve nezadovoljniji svakim prijedlogom koji mu se da za vječno zadovoljstvo.

[12] Kako su njegovi zahtjevi sve veći, uzrokovani sve većim nezadovoljstvom, sve probuđeniji duh iz samozadovoljstva razmišlja o osveti. Zbog tog osjećaja postaje sve više i više preziratelj Boga (vrag). Također sve više shvaća da ne može biti uništen i jača se idejom da duh može beskrajno jačati intenziviranjem svojih ideja i postavljanjem viših zahtjeva. Iz tog osjećaja dolazi onda sotonska ideja da bi se božanstvo bojalo sve veće moći takvih duhova i da bi se stoga sakrilo i potajno špijuniralo akcije svojih moćnih neprijatelja pomoću određenih bojažljivih i slabih duhovnih špijuna. Kada situacija postane alarmantna, božanstvo se dalje povlači i pokušava se zaštititi na sve načine od nadmoćnog napada tako moćnih duhova.

[13] Tom idejom sve dominantniji osjećaj nadmoći duha postaje sve jači i raste osjećaj osvete prema tobožnjem lukavstvu božanstva. Zatim on misli da božanstvo naravno mora postati manje moćno. Da, duh se sada gnuša božanstva, prezire ga i gorko ga mrzi i smatra sebe superiornijim bićem.

[14] Nakon što se to dogodilo, treći Pakao je već činjenica. Kako će se to dalje razvijati u tom smjeru, naši učenici moraju potajno s nama promatrati na putu božanske, zaštitničke providnosti, a zatim će morati naučiti u najnižem Paklu sve percipirati iskustvom sve do stvarnog temelja/osnove zla. Ali kako će se stvarni uzrok zla konačno otkriti u ovom najnižem i najzloćudnijem od svih Paklova, bit će prikazano u onome što slijedi.

Spread the Truth