Unutrašnjosti Božanske Riječi

‘Ono što su proroci zapisali putem nadahnuća, (oni) su (to) zapisali u metaforama koje su ništa drugo nego korespondencije golih istina sakrivenih u njima. Pošto vi niste nikad čuli o korespondencijama, vi poznajete samo grub, prirodni smisao Svetih Spisa. Međutim, u tim metaforama proročkih pisama je uvijek (prisutan) trostruki smisao: Prvi (smisao je), materijalno-duhovni, drugi (smisao je), čisti duhovni i, treći, čisti nebeski smisao koji proizlazi iz Božjeg Srca.’  Gospodin Isus Krist Jehova Stvoritelj Jedini Bog – Veliko Ivanovo Evanđelje – 5/272:7, 8′ J.Lorber

Unutrašnjosti Božanske Riječi

‘Ono što su proroci zapisali putem nadahnuća, (oni) su (to) zapisali u metaforama koje su ništa drugo nego korespondencije golih istina sakrivenih u njima. Pošto vi niste nikad čuli o korespondencijama, vi poznajete samo grub, prirodni smisao Svetih Spisa. Međutim, u tim metaforama proročkih pisama je uvijek (prisutan) trostruki smisao: Prvi (smisao je), materijalno-duhovni, drugi (smisao je), čisti duhovni i, treći, čisti nebeski smisao koji proizlazi iz Božjeg Srca.’  Gospodin Isus Krist Jehova Stvoritelj Jedini Bog – Veliko Ivanovo Evanđelje – 5/272:7, 8′ J.Lorber

Izlječenje Gubavca

Print Friendly, PDF & Email

9

Treća Nedjelja nakon Ukazanja

Izlječenje Gubavca

Sv. Matej 8:1-4: Kad je Isus sišao s gore, pohrli za Njim silan svijet.  I gle, pristupi neki gubavac, pokloni Mu se do zemlje i reče: ‘Gospodine, ako hoćeš, možeš me očistiti.’ Isus pruži ruku i dotakne ga se govoreći: ‘Hoću, očisti se!’ I odmah se očisti od gube.  Kaže mu Isus: ‘Pazi, nikomu ne kazuj, nego idi, pokaži se svećeniku i prinesi dar što ga propisa Mojsije, njima za svjedočanstvo.’

(11 Siječanj 1872)

1. Ovo poglavlje Mog učenika Mateja se bavi sa nekoliko izlječenja i čudâ u vremenu Mojih prvih godina učenja. Ta djela su bila nužna da bi konzervativnim Židovima dala drugačiju ideju o Mojsijevim zakonima i njihovom Jehovi-Zebaotu. Ja sam za njih morao izvršiti djela, pošto bi same riječi bile nedovoljne.

2. Ovdje je spomenuto kako sam ozdravio gubavca samim dodirom. Ova vrsta liječenja sada više nije moguća ili nije u skladu sa Mojom voljom; jer ako bi uzeli ‘gubu’ u duhovnom smislu, Ja bi od mnogih ljudi, i to ne najboljih, morao iznenada napraviti anđele,  a to ne bi bilo od dobrobiti niti za Mene i Moje duhovno carstvo niti za iznenada transformiranog duhovnog i duševnog čovjeka.

3. U stvari, kakva vrsta bolesti je guba? Što joj je uzrok, i kako se može izliječiti?

4. Da bi mogli jasno razumjeti duhovnu korespondenciju, mi najprije moramo odgovoriti ova pitanja. Guba je uzrokovana kada je – bilo kroz pokvarenost/razvrat, kroz neprirodno hranjenje ili pijenje ili kroz nečistoću – čovjek apsorbirao u svoj organizam toliko puno stranih i otrovnih supstanci da cijeli ljudski satni mehanizam više ne može nastaviti raditi. Sa ciljem da bi se povratila normalna i prirodna akcija i uprava u svim dijelovima tijela, ljudska priroda izbacuje sve strane supstance i otrove, koji su bili unošeni godinama, na svoj najveći i jako važan organ, kožu, koja osigurava najširi kontakt sa vanjskim svijetom, rješavajući se tako ne samo svojeg stranog i uznemirujućeg tereta već također, uz pomoć ovog otrovnog razdražitelja, stimulira kožu da podrži cijeli organizam sa povećanom aktivnošću, pomažući joj tako da ponovno uspostavi prijašnje zdravlje.

5. Prirodno, ova bolest se najbolje može izliječiti na isti način kako je i nastala, to jest, na van je došla iznutra, i liječenje, također, mora biti izvršeno na taj način. Pokvarena krv, koja je položila svoje loše supstance na kožu, mora biti zamijenjena sa novom i zdravom krvlju. Naravno, rane izvani također moraju biti održavane čistima, tako da sve što je raspadnuto i što više nije od nikakve koristi tijelu može biti otklonjeno i put očišćen za otrove, koji još možda trebaju biti eliminirani.

6. Tako se ozdravljenje može dogoditi kada, pridržavajući se prirodnog načina života, tijelo može sebe obnoviti i svom organizmu osigurati punu snagu i pojedincu dug, zdrav život.

7. Ovdje imate kratku skicu prirode gube kao fizičke bolesti. Pogledajmo sada na nju u njezinoj duhovnoj korespondenciji da bi vam omogućili da tamo, također, prepoznate karakteristike bolesti i njezine lijekove. Međutim ovdje se na čudotvorca, koji može izliječiti ovu bolest samo dodirom ili riječju, ne može računati, jer svaki duhovni gubavac mora sam sebe izliječiti.

8. Gledajte, veliki dio čovječanstva je ‘gubav’, tj. pun otrovnih prišteva. Ali pošto je većina čovječanstva gubava, to se ne smatra uvredljivim. Nekolicina koji su bili očišćeni se ne povlače od onih koji pate od ove bolesti već im služe ljubavlju i strpljenjem Kršćanske vjere sa ciljem da bi pomogli bolesnima, ako su oni sami preslabi da bi povratili svoje izgubljeno moralno zdravlje, savjetujući ih i podržavajući ih.

9. Guba je bolest koju nitko ne može sakriti; ona se otvoreno otkriva na ljudskom tijelu. U duhovnom smislu ovo znači da su sve loše pojedinosti, sve zle strasti i navike, koje su rezultat loših predodžbi i nemarnog odgoja, otvoreno prikazane. Ako je, duhovno, duša toliko izopačena u svojem najunutarnijem biću da je skoro u potpunosti izgubila svoju duhovnu vrijednost, onda ju duh, božanska iskra koju sam postavio u dušu, vodi do točke gdje se više ne srami otkriti svoju prljavu unutrašnjost vanjskom svijetu tako da ju svi vide. Kroz ovaj proces duša je, tako reći, prisiljena otkriti svoju savjest ljudima oko nje i zbog svog načina života i razmišljanja, prouzročenog apsorbiranjem lažnih principa, ona će uvrijediti svijet, provocirati gorka iskustva i konačno shvatiti da će jedino bolje i više moralne težnje i djela voditi do istinskog mira.

10. Da bi ubrzao ozdravljenje ovih duhovnih gubavaca, Ja dozvoljavam da se u svijetu zgode događaji zahvaljujući kojima proces eliminacije uzima manje vremena i snažniji i duhovni elementi mogu prožeti unutrašnji život duše u svrhu izlječenja.

11. Baš kao što fizičko izlječenje mora doći iznutra, ponovna uspostava duhovnog zdravlja također mora započeti iznutra. Kada je ono što je loše postalo javno, kad je u udruživanju sa drugima bilo ogoljeno i apsorbirano od strane vanjskog svijeta, praznina iznutra je ponovno ispunjena sa moralno-duhovnim lijekovima, i time je takav čovjek doveden nazad u njegovo normalno stanje, kao slika svojeg Stvoritelja, i bio je vraćen carstvu duhova.

12. Kao što je fizička guba zarazna za one koji dođu sa njom u kontakt, tako je i duhovna guba, jer kroz njezine zle principe ona također i druge vodi u pogrešne akcije. I tako, prenoseći zarazu jedan drugome, ovaj svijet je postao onako nemoralan kakvim ga vidite sada. Što sam učinio onda, ozdravljujući gubavca dodirom pošto njegova duhovna unutrašnjost nije korespondirala sa njegovom kožom, sada nije moguće u duhovnom smislu. Moje dodirivanje se često sastoji u stvaranju uvjeta u kojima će osoba biti brže i (na)silnije oslobođena nečistoća koje prianjaju uz nju; ali iznenada tu osobu učiniti duhovno čistom bi bilo miješati se u dostojanstvo ljudske slobode.

13. Ako bi Ja vragove iznenada pretvarao u anđele, i ta transformacija se događala bez njihovog vlastitog napora i samo-odricanja, u čemu bi bila njihova zasluga?

14. Ova vrsta čudesnog izlječenja prema tome neće biti vršena sada, niti u budućnosti. Ali da se još uvijek često događa što se dogodilo stotniku iz Kafarnauma, koji se sa snažnom vjerom i uvjerenjem pouzdao u snagu Moje riječi i svojim riječima: ‘Gospodine, ja nisam dostojan da uđeš pod krov moj… reci riječ i moj će sluga ozdraviti’, ukazao kakav bi trebao biti pravi Kršćanin koji, bez obzira na nepovoljne okolnosti, ima vjeru u Mene i Moje rukovođenje, vjeruje Mojim riječima i – javno svjedočeći o Mojoj veličini – ostaje svjestan svoje vlastite nedostojnosti.

15. Duše koje Mi se tako obraćaju, koje Mi ponizno priđu sa svojom zamolbom – njih Ja dodirujem sa Svojim prstom i ozdravljam sa Svojom Riječju, ulijevajući u njihovo srce utjehu i mir, koji ne mogu biti postignuti na ni jedan drugi način. Za te duše također važi ono što sam rekao u Kafarnaumu, naime, da Kraljevstvo Božje pripada onima koji imaju takvu poniznu vjeru ali ne onima koji se ponose svojom gubavošću. Ovi sebi najprije moraju dozvoliti da budu pročišćeni i očišćeni, inače će morati prepoznati tamu svojeg srca kroz nemila iskustva i shvatiti da je za njih bilo bolje osloboditi se svojih loših karakteristika (njihove duhovne gube) koju oni ne samo da nisu sakrili već ju čak i pokazuju otvoreno, i da to nije bio put koji vodi do duhovnog, do vječnog života, i do Mene.

16. Sve dok neće shvatiti da su blagost i ljubav, kombinirani sa neograničenom vjerom, ključ uz čiju pomoć se kod Mene sve postiže i najbolje napreduje, na njih će djelovati bolesti i svakojake vrste nevolje sve dok njihova gubavost ne nestane i ne bude zamijenjena elementima života, vjere i ljubavi.

17. Vi, također, imate još puno gubavih prišteva na koži vaših duša, koji često jasno pokazuju da za sada još niste očišćeni i da u vašem vanjskom životu još niste na pravi način aktualizirali svu duhovnu hranu koju vam šaljem godinama. Ima puno toga što čitate i u što ponekad također vjerujete ali to još nije ukazalo svoje rezultate na vanjštini vaše životne-kože dokazujući da je ova hrana milosti i ljubavi prodrla tako daleko. Samo nekolicina od vas, poput stotnika iz Kafarnauma, prepoznaje svoju nedostojnost, da bi uzviknuli: ‘Gospodine, ja nisam vrijedan tolikih milosti! Samo riječ utjehe je dovoljna ali čak i to je previše za mene, jadno slabo, nestalno dijete!’

18. Većina od vas vjeruje, kao što su Židovi onog vremena vjerovali, da ste učinili sve ako samo literalno prianjate uz Moje zapovijedi i učenja. Ali vi ste još daleko od toga da zaista prakticirate riječi vašeg Oca. Kao što su Židovi vršili samo ono što im se materijalno činilo najvažnije, isto je i sa vama. Vi imate spreman entuzijazam za Moju Riječ i uvijek ste spremni preobratiti druge. Uvijek ste spremni otkloniti otpad sa vrata drugih ljudi i čekati, poput gubavca iz Evanđelja, da bi Ja možda mogao proći i odmah, Svojim dodirom, od vas napraviti uzvišena moralna bića.

19. Ovdje počiva velika greška. Pošto vi niste svjesni vaših gnojnih prišteva, vi ih ne nastojite ni izliječiti.

20. Sada vas ja opominjem/savjetujem: Ispitajte životnu kožu vaše duše! I ako otkrijete takve gubave gnojne prišteve, uzmite to kao znak da u sebi i dalje skrivate puno stvari koje su vam strane i nisu dio vaše duhovne prirode. Uložite svaki napor da ih eliminirate i zamijenite sa novim, moćnim supstancama života tako da vam ne treba Moj dodir već jedino Moja Riječ da bi povratili zdravlje vaše duše.   Amen

Gospodin Isus Krist (Koji je utjelovljeni) Jehova Stvoritelj, Jedini Bog i naš Vječni Otac ‘Gospodinove Propovijedi – 9’ G.Mayerhofer

Spread the Truth