Unutrašnjosti Božanske Riječi

‘Ono što su proroci zapisali putem nadahnuća, (oni) su (to) zapisali u metaforama koje su ništa drugo nego korespondencije golih istina sakrivenih u njima. Pošto vi niste nikad čuli o korespondencijama, vi poznajete samo grub, prirodni smisao Svetih Spisa. Međutim, u tim metaforama proročkih pisama je uvijek (prisutan) trostruki smisao: Prvi (smisao je), materijalno-duhovni, drugi (smisao je), čisti duhovni i, treći, čisti nebeski smisao koji proizlazi iz Božjeg Srca.’  Gospodin Isus Krist Jehova Stvoritelj Jedini Bog – Veliko Ivanovo Evanđelje – 5/272:7, 8′ J.Lorber

Unutrašnjosti Božanske Riječi

‘Ono što su proroci zapisali putem nadahnuća, (oni) su (to) zapisali u metaforama koje su ništa drugo nego korespondencije golih istina sakrivenih u njima. Pošto vi niste nikad čuli o korespondencijama, vi poznajete samo grub, prirodni smisao Svetih Spisa. Međutim, u tim metaforama proročkih pisama je uvijek (prisutan) trostruki smisao: Prvi (smisao je), materijalno-duhovni, drugi (smisao je), čisti duhovni i, treći, čisti nebeski smisao koji proizlazi iz Božjeg Srca.’  Gospodin Isus Krist Jehova Stvoritelj Jedini Bog – Veliko Ivanovo Evanđelje – 5/272:7, 8′ J.Lorber

Hromi, Slijepi, Nijemi, Sakati, i mnogi drugi izliječeni

Print Friendly, PDF & Email

Hromi, Slijepi, Nijemi, Sakati, i mnogi ostali izliječeni…

‘Tada nagrnu k Njemu veliko mnoštvo, imajući sa sobom one koji su hromi, slijepi, nijemi, sakati, i mnoge druge, i polože ih dolje pored Isusovih stopala, i On ih je izliječio. Gledajući kako su nijemi progovorili, sakati postali čitavi, hromi prohodali, slijepi progledali, divilo se mnoštvo i slavilo Boga Izraelova.’  Matej 15:30-32

Ekipica moja draga, pre-mili braćo i sestre, pozdravljam vas i blagoslivljam u pre-svetom imenu Isusa Krista!

Mi smo se sinoć kasno vratili iz Kutine gdje je, prenosim ne samo svoje već mišljenje svih prisutnih iz Ekipice, bilo u svakom mogućem pogledu, znači na božanstvenom, na duhovnom i na prirodnom nivou, najdivnije druženje/okupljanje ikada, zbog čega neka je sva slava, čast i hvala Onome Koji nas tako divno okuplja, sve više povezuje i sjedinjuje u Svojoj bezgraničnoj Ljubavi, Kristu Isusu, predivnom Bogu i Ocu našemu (Izaija 9:6)!

Toliko uzajamne Ljubavi, zajedništva, sloge, međusobnog služenja, darivanja, pravog rano-Kršćanskog gostoprimstva, sve u Kristovo ime naravno, i još molitve, slavljenja, dobročinstva, propovijedanja, obraćanja/privođenja još zalutalih k Kristu ja osobno na ovom nivou nisam nikada vidio u tako ‘skučenom prostoru’ i u tako kratkom vremenu … i baš sam im rekao svima na rastanku … kako nikada u životu nisam bio u sobi sa boljim ljudima koje sam više ljubio i koji su mene više ljubili.

Osobno, tijekom tih naših okupljanja a dok bi propovijedao, znao sam osjećati takve valove blaženstva i miline, da bi morao prekidati govor i onda ih sve pozvati da ih izgrlim jer bi inače, da nisam tu Ljubav koja me prožimala podijelio, vjerojatno samo pao u nesvjest! J

F. je zadnjeg dana pročitao pred svima, a nije znao da sam to i ja prije njihova povratka za Kutinu također čitao, sljedeće iz Filipljana što dobro poslužuje opisu upravo rečenog:

‘Ima li dakle u Kristu kakve utjehe, ima li kakva ljubazna bodrenja, ima li kakva zajedništva Duha, ima li kakva srca i samilosti, ispunite me radošću: složni budite, istu Ljubav njegujte, jednodušni, jedne misli budite; nikakvo suparništvo ni umišljenost, nego – u poniznosti jedni druge smatrajte višima od sebe; ne starajte se samo svaki za svoje, nego i za ono što se tiče drugih!’                     Filipljanima 2:1-5

Ja ću osobno sigurno tijekom vremena, kako budem imao prostora, opisati i komentirati još neke zgode sa ovih druženja, no, moj je prijedlog, ako itko od vas koji ste bili tamo osjeća iznutra poriv bilo što podijeliti sa ostalima koji su bili zakinuti za ova zbivanja, ne ustručavajte se ni u kojem slučaju J!

***

No, na jednom od naših popodnevnih druženja, prije blagovanja kruha i vina, svidilo se Isusu Kristu, voljenom Ocu našemu, da me potakne na tumačenje duhovnog značenja jedne od zgoda iz Evanđelja po Mateju 15, naime, one koja se bavi ozdravljivanjem hromih, slijepih, nijemih i sakatih koje su Mu bili položili pored nogu.

Poradi ljepote i praktične vrijednosti tog ‘duhovnog pogleda’ na povijesni događaj zapisan u Evanđelju, i iz Ljubavi spram vas koji ste počeli spoznavati kolika se dubina, širina, visina i daljina krije u Božanskoj Riječi, tj. da tu ima još podosta toga što se ne ‘vidi’ u Slovu Pisma, ja ću ovdje pokušati ‘prenijeti’ u nekoliko riječi ono što smo mi tada tumačili i komentirali.

Kao predložak za to, baš kao i na tom našem druženju, iskoristit ću dvije stvari,

1.    Komentar kako ga je u svojoj knjizi ‘Isusova čudesa’, dao pokojni Pastor Crkve Novog Jeruzalema, John Clowes, kojeg osobno jako cijenim i čijim se prijevodima Svetog Pisma sa izvornog jezika osobno uvijek koristim budući ih smatram točnima i vjerodostojnima (= u ovom su učenju dakle ispravke našeg Hr. prijevoda kojeg ne smatram točnim i vjerodostojnim već uključene; obratite recimo pažnju na raspored bolesti u stihu 30 kako je naveden u uvodnom citatu, pa ćete primjetiti kako je raspored u izvornom tekstu drugačiji nego u osobnom mišljenju o Pismu našeg prevoditelja, a vjerujem da pretpostavljate da Božanski Um te bolesti nije ‘slučajno’ tako rasporedio L; isto tako, u našoj osobnoj prevoditeljevoj varijanti Pisma nedostaje u 30-om stihu ime Isus, koje na tom mjestu ima izuzetnu važnost, budući utjelovljuje Božanski princip Milosrđa iz kojeg On djeluje na ovom mjestu, itd.)!

2.    Svjedočanstvo naše M. o njezinom susretu sa Čistom Istinom i promjenama koje su nakon toga nastale u njezinom duševnom sistemu.

Pa da krenemo:

P(itanje). Što se ovdje pod-razumijeva pod velikim mnoštvom?

O(dgovor). Pod velikim mnoštvom, sukladno značenju Slova Riječi, se treba razumjeti veliko mnoštvo ljudi ili osoba; ali sukladno duhovnom značenju se treba razumjeti mnoštvo principa i uvjerenja; koji su principi i uvjerenja bili poremećeni (disorderly), sukladno opisu danom u povijesti ovog čuda, neki su bili hromi, neki slijepi, neki nijemi, neki sakati, sa mnogim drugim poremećenostima.

(Kao što smo već više puta ukazali, duhovno značenje Riječi Božje, koje se nalazi unutar značenja Slova baš kao što se naša duša nalazi unutar našeg tijela, se ekskluzivno tiče samo naše duše, i još preciznije, njezina preporađanja; u slučaju naše M., situacija je dakle u njezinoj duši, znači njezinoj volji i razumijevanju, bila ovako opisana njezinim vlastitim riječima: ‘Bibliju imam u ruci od malena…na početku kada sam je krenula čitati (osnovna škola) nisam apsolutno ništa shvaćala(osim zapovijedi Ljubavi)…pa sam krajem osnovne škole i početkom srednje sve više i češće ju čitala…polako sam je zavoljela…i baš je nekako godila mojoj duši…posebno Psalmi…uvijek su u meni budili posebne osjećaje…doista sam više puta (al zbilja) mogla osjetiti slatkoću u ustima  ( kako piše u jednom Psalmu da je Riječ Božja “slađa od meda samotoka” ) dok sam sam je sa srcem,iskreno čitala, u želji da razumijem Riječ i izvršavam je u svom životu…i doista me puno puta Riječ okrijepila, odmorila, utješila, razveselila….ali sam uvijek osjećala da mi još fali znanja, spoznaje i nešto što će mi dati veću sigurnost, prosvjetljenje s obzirom na Boga i mene…baš taj naš odnos…mučilo me da li sam Mu zbilja bitna?…da li sam sigurno Njegova?…da li sam sigurno spašena?…imam li Duha Svetoga?…pa onda nedoumice oko toga kako da Ga oslovljavam u molitvi- pa sam se malo molila Ocu, malo Isusu, malo Duhu…razdvajajući Ga kao da su to 3 Boga…a Duha Svetoga me bilo strah…mislila sam da je to Sila koja će me strefiti kao munja…pa sam se toga bojala…nisam znala da On dolazi u lahoru…a ne gromu i oluji J‘; ovdje dakle vidimo kako se radi o dobroj duši, koja jeste pobožna, koja doista ljubi Boga i želi Mu se predati, no koja unatoč tome nije zadovoljna niti sama sa sobom niti svojim odnosom sa Bogom, tj. osjeća kako dosta toga nedostaje, boji se, u neznanju je, nesigurna, muče je stvari vezane za Boga zbog toga što ih ne razumije, itd. itd.; mislim da bi se u ovoj poziciji mogli prepoznati mnogi vjernici u bilo kojoj od Kršćanskih crkava, samo ako su pošteni prema sebi i drugima pred Isusom Kristom)

P. A što se misli pod principima i uvjerenjima ovih nekoliko karaktera?

O. Princip ili uvjerenje je hromo, kada nema u-red-nu/ispravnu (orderly) povezanost sa izvorom života, budući je lišen znanja o Čistoj Istini koja je nužna da bi mu dala takvu povezanost, jer bez Čiste Istine, Izvor Života se ne može spustiti u život čovjeka, niti se život čovjeka može uzdići do Izvora Života. Čovjek je, prema tome, u takvom slučaju, duhovno hrom, na isti način kao što je on tjelesno hrom, kada ud ili organ tijela nema u-red-nu  povezanost sa izvorom njegova života. Opet, princip ili uvjerenje je duhovno slijep kada je bez inteligencije Istine, ili, što dođe na isto, bez nebeskog svjetla, jer kao što je tijelo slijepo, koje nema oko sposobno razlučiti stvari ovoga svijeta, na isti je način duša slijepa, koja nema razumijevanja sposobnog razlučiti stvari drugoga svijeta. Opet, princip ili uvjerenje je nijemo, kada ne može izgovarati hvale o svom Tvorcu, i pričati o Njegovim prekrasnim djelima, jer kao što su tjelesna usta nijema, kada ne mogu izgovoriti prirodne misli, tako da ih komuniciraju drugima, iz istog su razloga duhovna usta nijema, kada ona ne mogu drugima komunicirati duhovne misli. Konačno, princip ili uvjerenje je osakaćeno, kada je lišeno Ljubavi od Najvišeg Dobra; drugim riječima, kada je prirodna ljubav razdvojena od duhovne Ljubavi, jer kao što je tijelo osakaćeno kada je ozljeda nanesena nekom od njegovih udova, tako da je povezanost prekinuta između njih i srca, na isti je način duh osakaćen, kada ikakvi izopačeni osjećaj razdvaja bilo koji od njegovih udova od utjecaja nebeske Ljubavi i dobročinstva.

(E sad, pogledajmo sada nešto dublje, a unutar ovih navedenih bolesti, kako se M. stanje prije susreta sa Čistom Istinom uklapa u ovu sliku; njezina ispovijest pokazuje kako ona nije bila upućena u Čistu Istinu, već u djelomičnu istinu, sukladno čemu se takav život u djelomičnoj istini prikazuje kao hodanje hromog čovjeka = fali joj znanja, spoznaje; nadalje, kako ona nije imala duhovno ili inteligentno razumijevanje važnih Istina kako ih nalazimo u Pismu, od kojih je glavna ona o trojstvu, budući je i ona, do susreta sa Čistom Istinom, štovala tri osobe tj. tri boga… biti duhovno slijep … znači dakle nemati pravo razumijevanje Istine… ne-provsjetljen kako ona tamo za sebe priznaje… a tako su slijepi svi koji vjeruju u tri božanske osobe na osnovu onog što u slovu Riječi piše o Ocu, Sinu i Duhu Svetome = njima dakle nedostaje duhovna inteligencija nužna za razumijevanje Slova Pisma; M. je kao takva bila i nijema, tj. kako nije imala pravu Istinu, nije se mogla ostvariti pa stoga nije mogla ni izraziti sebe na pravi način, tj. hvaliti i častiti Isusa Krista; i na kraju, kako nije bila u Čistoj Istini, nije mogla ni poznavati kakvu to Ljubav prema nama gaji naš voljeni Nebeski Otac, kojeg isto tako nije mogla ni zauzvrat ljubiti kako treba, što ju je činilo osakaćenom; posljedica te ‘osakaćenosti’ je recimo njezin strah kojeg spominje; ‘osakaćenost’ se također odnosi na neupućenost glede kvalitete kojoj čovjek mora težiti na Zemlji, sukladno Mateju 5:48, pa onda nije ni svjestan od čega se sve mora pročistiti, tj. tako ne-prosvjetljen on nije ni svjestan koliko je i kakvim nečistoćama prožet koje ga sve razdvajaju od Ljubavi Kristove)

P. A što pod-razumijevaš pod onime što je dalje zapisano, gdje je rečeno, da su ih položili dolje pored Isusovih stopala, i On ih je izliječio?

(Ovo što slijedi je najvažniji dio ovog tumačenja, stoga molim nepodjeljenu pažnju! Promjena u M. je nastala u trenutku kada sam je iz Ljubavi koju mi je Krist dao i po Njegovoj mudrosti, ‘ja položio pored Isusovih stopala’, što je akcija o kojoj ćemo sada naučiti)

O. Sukladno značenju slova, pod ovim riječima treba razumjeti, kako su hromi, slijepi, nijemi, i osakaćenidoista bili položeni pored Isusovih tjelesnih stopala, i da ih je On izliječio; ali sukladno tom iznad duhovnom značenju ovog čuda treba razumjeti da su duhovno hromi, duhovno slijepi, duhovno nijemi, i duhovno osakaćeni, bili imali pristup Ljudskoj Prirodi Blaženog Isusa, i imali pri tome komunikaciju sa ozdravljujućom snagom koja teče iz Božanstva koje prebiva u toj Ljudskoj Prirodi, i bilo je jedno sa njome (Ivan 10:30). Jer budući su čovjekova stopala najniži dijelovi njegova tijela, na kojima viši dijelovi stoje i djeluju, ona su prema tome figurativna i reprezentativna za niže principe duha, što su principi koji se nazivaju prirodnima, kako su u najbližoj povezanosti sa svijetom prirode. Sukladno tome izraz stopala je često primjenjivan u Svetim Pismima da bi izrazio niže principe čovjekovog prirodnog života, kao gdje je zapisano, Tvoja je Riječ svjetiljka mojim stopalima (Psalam 119:105). On će moje stopalo iztrgnuti iz mreže (Psalam 25:15). Stopala Si mi na postavio u veliku sobu (Psalam 31:8). On je moja stopala postavio na stijenu(Psalam 40:2). On ne dadne da nam se pomakne stopalo (Psalam 66:9). A mene što se tiče moja su stopala skoro bila propala (Psalam 73:2). Spram Tvojih sam svjedočanstvima okrenuo svoja stopala (Psalam 119:59), zajedno sa mnogim drugim odlomcima u istu svrhu, od kojih su svi naklonjeni dokazati da se pod stopalima, kada se taj izraz pojavljuje u Svetim Pismima, ne trebaju shvatiti jedino tjelesna stopalanego oni prirodni principi, koji su kao stopalaza um. Sukladno tome, Veliki Iskupitelj je opisan u Otkrovenju s obzirom na Njegova stopala, za koja se kaže kako su rafinirane (fine) mjedi, (Otkrovenje 1:15) da bi se naznačila čistoća Njegovog prirodnog principa, kada je bio proslavljen, ili učinjen Božanskim.

(Za početak, kako prevoditelj nema znanja o Svetoj nauci o Korespondencijama pomoću koje je pisana Božanska Riječ, na svim ovim mjestima je krivi prijevod, naime, umjesto ‘stopala’ koja imaju važnu korespondenciju upravo opisanu, koristi se pogrešna riječ ‘noge’; e sad, suština ovog svega jeste da pravu komunikaciju sa Božanstvom i sjedinjenje, o kojima ovisi bilo kakvo unapređenje ili iscjeljenje, nije moguće uspostaviti sa nevidljivim Božanstvom, već jedino sa Njime u vidljivom Isusu Kristu sa kojime je Suštinsko Božanstvo postalo Jedno, sukladno riječima iz Ivana 10:30 i 17:21-23; to Božansko Ljudsko Jehove Boga, ili Isus Krist, se u Riječi naziva ‘jaganjac’, o kojem čitamo u Otkrovenju 5:12 kako je nakon raspeća, znači nakon što je ostvareno djelo okajanja cijele ljudske rase, što je bilo preduvjetom za potpuno produhovljavanje ljudske prirode Isusa i stapanja sa Bogom Ocem, njemu pre-dana sva ‘moć, i bogatstvo, i mudrost, i snaga, i čast, i slava, i blagoslov!’, što će reći, mi ih od Boga možemo primiti jedino kroz to Njegovo Ljudsko, tj. ako Jedinog Boga slavimo, obožavamo i častimo u jednoj jedinoj Osobi, onoj Isusa Krista u kojoj se On nastanio u svoj Svojoj punini, kako jasno ukazuju Riječi iz Kološana 2:9; da drugog obožavanja, čašćenja i slavljenja Boga nema u jednoj jedinoj ISTINSKOJ KRŠĆANSKOJ CRKVI, što je Kristova Crkva na nebesima, jasno ukazuje nastavak petog poglavlja gdje čitamo: ‘I začujem: sve stvorenje, i na nebu, i na zemlji, i pod zemljom, i u moru – sve na njima i u njima govori: “Onomu Koji sjedi na prijestolju i Jaganjcu blagoslov i čast, i slava i vlast u vijeke vjekova!” I četiri bića ponavljahu: “Amen!” A starješine padnu ničice i poklone se.’; ‘Onomu Koji sjedi na prijestolju i jaganjcu’ naznačava da ‘Bog vlada i djeluje za nas kroz Njegovo proslavljeno Ljudsko Isusa Krista’; svi oni dakle koji nemaju ovo pravo shvaćanje o Bogu, kao naša M. prije susreta sa Čistom Istinom, uostalom kao i skoro cijelo Kršćanstvo, ne mogu uspostaviti ispravan kontakt, sjedinjenje i komunikaciju sa Bogom-Kristom, što se onda očituje u njihovim nedovoljnim stanjima kojih su naravno i sami svjesni no niti ih oni sami znaju objasniti, niti ih njima znaju objasniti oni koji su im određeni kao pastiri … pa se onda takvo stanje nastavlja jer se smatra da je ono ‘normalno’; jednom kada čovjek ovo spozna, i kada uspostavi pravi kontakt sa Bogom u Isusu Kristu, tj. kada u Isusu Kristu počne spoznavati i obožavati jednog jedinog Boga i Oca, i tako Mu upućivati molitve kao jedinom Bogu i Ocu, kontakt je uspostavljen između čovjeka i Boga, i onda Bog može čovjeku komunicirati iznad spomenute blagoslove, i još mnoge druge, što je iskusila ne samo naša M., već i svi vi koji ste baš to isto napravili, sa zadnjim spomenutim slučajem našeg Mi.; kod M. dalje čitamo ovako: Kada sam došla u doticaj s Čistom Istinom…ja sam se počela preporađati…meni je ta Riječ toliko mila za dušu…da je to neopisivo….meni je gotovo nevjerojatno da netko tko čita tu Čistu Istinu ne osjeća koliko je Riječ živa,sveta,puna ljubavi, Očinske brige…pritom nikoga ne osuđujem…samo mi je žao što to  ne vide/osjete…i molim se Ocu našemu da progledaju što prije…da otvore vrata srca svoga….da se Božanska iskra ljubavi aktivira u Njima…i onda da Ljubav prepozna Ljubav o kako je divno kada nam naš Otac kaže “Moje ovce poznaju glas moj”…zar nije to prekrasno? prepoznati Njega…Njegov glas…Njegovu Ljubav…Njegovu suštinu…Hvala Mu i slava na tome!!!! odkako sam počela čitati Čistu Istinu koju je primila BD…znači prije godinu dana otprilike…ja sam počela uživati u novoj slobodi….slobodi koju donosi Istina…jer Krist nam je to i obećao kada je rekao “upoznat ćete Istinu i Istina će vas osloboditi”….svakom novom spoznajom   sve više bivam oslobođena od sotoninih okova i njegovog utjecaja…i Istinom me Isus oslobađa i privija na svoje srce….

divno je što sam spoznala da je On Istina…da je On ta Riječ…kojom nas hrani…prosvjetljuje…na taj način upoznajemo Njega….a i sebe…od kuda smo,zašto smo tu,kamo idemo…itd…a sve je tako logično, smisleno, razumljivo… Ja za sebe mogu reći da sam stvarno bila tragač za Bogom, za Istinom, za smislom života, za objašnjenjem zašto smo svi na Zemlji stvoreni na taj način da je Sotona naš otac, zašto svi podliježemo grijehu,zašto nam je grijeh sladak i lakši i prihvatljiviji nego trpljenje, strpljivost, ljubav, poniznost,skromnost….itd… a kada sam počela čitati Čistu Istinu i otvarati svoje srce za Nju, ja sam doista osjetila olakšanje….slobodu…smisao svega ….tolika jasnost….nova ljubav…; ne znam da li se i vama čini kako se ovdje radi o jednoj značajnoj promjeni stanja stvari u njezinoj duši nakon što je promijenila fokus u obožavanju, tj. nakon što je tri osobe fokusirala u jednu jedinu Božansku Osobu, onu Isusa Krista; ponavljam, ‘biti položen pored Isusovih stopala’ znači ‘ostvariti komunikaciju sa Bogom u Isusu Kristu, tj. u Njegovom Božanskom Ljudskom’ gdje je ona jedino i moguća; to je tijelo kojem je dana sva vlast na nebu i na Zemlji, te vlast nad svakim tijelom! J; Matej 28:18; Ivan 17:2)

P. No zapisano je kako se mnoštvo divilo, kada su vidjeli nijeme kako govore, osakaćene iscjeljene, hrome kako hodaju, i slijepe da vide, i da su slavili Boga Izraelova  –  koja se poduka može izvući iz ovih riječi?

O. Putem riječi mnoštvo se divilo, podučen sam kako ništa ne potiče toliko puno zapanjenosti i divljenja u pobožnom umu, kao kontemplacija djelovanja Svemogućega, posebice kada su ta djelovanja aplicirana u otklanjanju čovjekovih duhovnih poremećaja; i tako u njegovu vraćanju u red i život neba. Ovo otklanjanje i vraćanje su predstavljeni sa nijemima koji su progovorili, osakaćenima koji su postali čitavi, hromima koji hodaju, i slijepima koji su progledali, jer pod ove četiri klase bolesti i poremećenosti, i obnavljanja, su uključena sva zla i pogreške kojima je izložena čovjekova priroda, i od kojih, kroz Božansko milosrđe (= ovo je ‘Božansko Milosrđe’ utjelovljeno u riječi ‘Isus’ koja je izostavljena u prijevodu od strane našeg prevoditelja), se on nada izbavljenju. Dodano je prema tome, oni su slavili Boga Izraelova, budući se pod Bogom Izraelovim, ista stvar razumije kao sa stopalima Blaženog Isusa, naime, Njegova Ljudska Priroda, za koju se kaže kako se slavi, kada joj se pobožno pristupa kao jedinom izvoru sveg duhovnog života, vrline, sile, i spasenja. Dalje treba biti uočeno glede ovog nazivanja, Bog Izraelov, da je u Starom Zavjetu ono prisvojeno od strane Jehove Osobno, koji Sebe naziva Bogom Izraelovim, jer je Spasitelj onih koji su predstavljeni sa Izraelom, naime, Njegove duhovne crkve, i koji ne bi bili mogli biti spašeni, ukoliko nisu mogli pristupiti njihovom Bogu kao Čovjeku, i stoga su ostvarili sjedinjenje sa Njime kao Čovjekom. Takav Čovjek je bio Veliki Iskupitelj s obzirom na Njegovu Ljudsku Prirodu, Ljudsku Prirodu koju je on sukcesivno proslavio sve dok Ona nije postala jedno sa Njegovim Božanskim, i stoga On Svojoj djeci omogućava neprestani pristup i sjedinjenje sa Sobom Samime, dok oni, zauzvrat, primajući iz Njegova Božanskog Tijela lijek za sve njihove duhovne poremećenosti, Njega slave kao Boga Izraelova; i čineći tako, priznaju Ga kako je isto identično Biće sa Velikim Jehovom.

(Već je bilo rečeno, no ovdje ću ponoviti, svaki onaj koji ne obožava jednog jedinog Boga u jednoj Osobi Isusa Krista, krši prvu zapovijed Božju koja glasi “Ja Sam Jehova, Bog tvoj, Koji Sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva. Nemoj imati drugih bogova uz Mene. Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na  nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj  im se niti im služi.’ Izlazak 20:2-5; e sad, Jehova Bog nas je spasio i pomirio sa Sobom u Isusu Kristu, 2 Korinćanima 5:18, 19, što će reći, izbavio od grijeha koji se ovdje zove ‘kuća ropstva’, i mi Ga moramo priznati i obožavati JEDINO I SAMO u Isusu, što ime ‘Isus’ i naznačava na izvornom jeziku, dakle ‘Jehova je naše spasenje’; svaki koji se Bogu obraća bilo gdje drugdje, ili ne daj Bože, koji štuje i moli se bilo kome drugome, recimo Mariji i svecima, uopće ne razumije što se i zašto dogodilo na Križu, i kao takav nije Istinski Kršćanin nego idolopoklonik i hulitelj svetog imena Isusova; jedino oni koji Ga priznaju i obožavaju u Isusu Kristu, znači koji u Isusu Kristu vide Boga i Oca i tako Mu pristupaju, Ivan 14:8, 9; 12:44, 45, jesu oni koji Mu daju dužnu slavu; M. dalje piše kako slijedi:

‘…i što je najvažnije ja sam pronašla Njega…svojega Oca od vječnosti…saznala sam da se On zove Isus Krist…saznala sam da je On Jedan i Jedini Bog, Stvoritelj, Izvor Života, Izvor Ljubavi, Jedini izvor snage,slobode,istine….da je On u meni, da On sve prožima, da me On ljubi ogromnom ljubavlju i da će učiniti sve za mene da se ja spasim…da neće nikada odustati od mene…da sam ja Njegova ovčica…i da sam Mu jako bitna…On doista želi moju sreću…a ja samo želim biti Njegova…sada i zauvijek J JJ

eto moj odnos s Njim je nikad bolji i zato sam ja nikad bolje…I ne znam što me sve čeka…ali imam pouzdanje u Njega…u Njegovu ljubav i živim u svjesnosti da On bdije nada mnom non-stop,jer sam Njegova kćerkica a On moj Tatica J I svaki dan želim živjeti tako da Se On po meni proslavlja,i da se On ponosi sa svojom kćerkicom, da Mu ona bude poslušna,vjerna, vođena Njegovom dobrostivom rukom,pod Njegovom zaštitom….

I svaki dan Mu zahvaljujem što nam se On obraća…preko te Čiste Istine nas snaži…a bome će nam trebati snage sve više kako se bliži kraj na Zemlji…a kraj je već tu…jel tak? Hvala Mu što Ga prepoznajem u Riječi..i što Mu sve vjerujem…vjerujem da će se ispuniti svaka Riječ koju je rekao….jedva Ga čekam vidjeti licem u lice i boraviti u Njegovom vidljivom prisustvu J.’; znate neki, uvjerili ste se u to, kako ste bili zapanjeni NAGLOM promjenom ovog njezinog stanja, i onime što je nakon toga recimo proizlazilo iz nje bilo u riječi bilo u djelu, nakon što je ‘prohodala’, ‘progledala’, ‘progovorila’, i ‘postala čitava’; ja osobno sam vidio koliko ste se divili i bili dojmljeni njezinim riječima)

P. Koja je onda generalna poduka koja se može naučiti iz kombinacije čudesa ovdje zapisanih?

O. Može se naučiti kako u crkvi općenito, i u svakom pojedinačnom vjerniku crkve pojedinačno, ima nebrojeno i neopisivo puno principa i uvjerenja, od kojih su mnogi u stanju bolesti i poremećenosti (disorder), i odgovaraju četirima klasama zapisanima u povijesti iznad, imenom, hromi, slijepi, nijemi, i osakaćeni. Dalje se može naučiti, kako je mudrost crkve općenito, i svakog vjernika u crkvi pojedinačno, položiti ove poremećene principe i uvjerenja pod stopala Blaženog Isusa; drugim riječima, podrediti ih blaženom utjecaju i kontroli Njegova Božanskog Ljudskog, kao jedinog medija njihova pristupa i sjedinjenja sa Najvišim Božanstvom koje je jedno sa njime. Konačno, može se naučiti kako je Blaženi Isus, u Njegovom Božanskom Ljudskom, uvijek blizu, i beskrajno voljan dostaviti lijek iz Sebe Samoga za svaku bolest, poremećenost, zlo, i pogrešku/zabludu, kojoj je čovjekova priroda podložna, bilo da se sastoji od hromosti, koja je nedostatak Čiste Istine, ili od sljepoće, koja je nedostatak duhovne inteligencije, ili u nijemosti, koja je nedostatak duhovnog izražavanja, ili u osakaćenosti, koja je nedostatak čistog osjećaja (Ljubavi), i da s obzirom na ovu Njegovu blizinu i voljnost, i blažene učinke pri tom proizvedene, istovremeno začinje u pobožnom umu osjećaje zapanjenosti i divljenja. Na nama je stoga od sada nadalje imitirati mnoštvo iznad opisano, tako što ćemo se pažljivo zagledati u unutrašnjosti našega vlastitog uma, i tamo otkriti što je hromo, slijepo, nijemo, osakaćeno, sa svakom drugom bolešću i poremećenošću, i položiti ihkada su otkriveni, pod stopala Blaženog Isusa, i tako ih podređujući utjecaju i kontroli Njegova Božanskog milosrđa, mudrosti, i svemoći, kao što su očitovani u Njegovom Božanskoj Ljudskoj Prirodi. Stoga se možemo ponizno nadati, poput mnoštva što se divilou tim vremenima, da budemo potaknuti do zapanjenosti pred iskupljujućom silom našeg Boga i Spasitelja, kada ugledamo kako nijemi govore, kako su osakaćeni iscjeljeni, kako hromi hodaju, i slijepi vide; i tako također, zajedno sa njima, uočavajući kako su svi ovi blaženi učinci izvedeni iz Njegove Božanke Ljudske Prirode, možemo biti primljeni u čast i sreću da slavimozajedno sa njima Boga Izraelova. AMEN

Evo, pridružujem se i sam ovom slavljenju i hvaljenju našeg voljenog Gopoda i Oca, Krista Isusa, i ne mogu se ne diviti Njegovim predivnim djelovanjem u našoj M. … kao i svima onima koji su na isti način prihvatili u svoje srce Njegovu Čistu Istinu, uključujući i mene osobno… i koji su sukladnim življenjem na njenom blistavom Svjetlu naknadno ‘prohodali’, ‘progledali’, ‘progovorili’ i ‘postali čitavima’…

U Ljubavi Kristovoj …

                   Lorens 

Spread the Truth