Jakob Lorber

‘Svijet mi ne želi dati ništa, i to me raduje.’

Jakob_Lorber

Jakob Lorber

Jakob_Lorber

‘Svijet mi ne želi dati ništa, i to me raduje.’

24. lipnja 1841. ( 159. Obrazovanje maminih sinova )

Print Friendly, PDF & Email

159. Obrazovanje maminih sinova

24. lipnja 1841.

 

(1) Slušaj, tvojim sinom upravljaju 3 zla duha. Prvi od njih je Magnanimous Sluggard (Velikodušni Ljenčina)!

(Sluggard osoba koja je uobičajeno neaktivna i lijena)

(sluggish– trom, inertan, neaktivan, beskoristan, odgađa ono što treba napraviti)

(2) Druga dva pridružena su ovom prvom odozdo. Prvi uvijek teži (ide za) užicima bilo kakve vrste. Ovaj se duh krije pod krinkom duha proturječnosti, skrivene ili otvorene tvrdoglavosti kao i svih laži obmana.

(3) Vidi, Ljenčina ne želi nikakvu aktivnost, osim one u kojima tromo uživa. Drugi je takorekuć dvorska luda. Treći je čuvar koji vodi o računa o tome, tj. mora voditi računa o tome da se duha lijenosti koji neprestano traži ugodu što manje uznemirava.

(4) Gledaj, ovo je stvaran skriven uzrok duševnog zla kod tvojeg sina koje je nesvjesna posljedica prezaštićivanja djeteta od strane majke, za razliku od kćeri, gdje je on potajno razvio previše slobodne volje kao dijete i radio što ga je volja dok ti nisi bio prisutan, jer je dobro znao da njegove sestre, bojeći se majčinog prijekora, neće govoriti o njegovim skrivenim djelima. (Što je i danas slučaj, ali puno manje).

(5) Međutim, ovdje ne želim staviti teret na majku, nemoj ni ti, jer je majka u svojoj ljubavi gotovo potpuno slijepa i ne primjećuje ništa osim onog gdje ju srce navodi, a jedna takva zmija je hranjena takvom toplinom slijepe ljubavi.

(6) Međutim, kako je situacija sada ovakva, sada je prije svega potrebno ponovno pomoći bolesnoj osobi.

Dakle, evo recepta:

(7) Prvo, ubuduće, zahtijevaj od sve svoje djece da otvoreno govore (priznavaju) o njemu.

(8) Drugo, ne ostavljaj dječaku nikakvu slobodnu volju. Zato mu za njegovu rekreaciju propiši određenu aktivnost, koju mora obaviti točno s određenom strogom kaznom, kako bi ubrzo u njemu ubio praznu žudnju za zabavom.

(9) Treće, prije svake aktivnosti, neka moli na glas 15 minuta, uvijek polako i pažljivo „Oče naš”, a zatim nekoliko prikladnih odlomaka iz Psalama, nekoliko odlomaka iz Proroka i nekoliko odlomaka iz knjige o Sirahu. To će ga ubrzo riješiti njegovog lošeg društva.

(10) I na taj način nastaviti neprestano u korist vječnog života i zadobivanja Moje milosti koja vrijedi više nego sve visoke škole.

(11) Četvrto, međutim, ne smiješ biti ljut na sebe, tj. u srcu, nego razmišljati o tome da Ja, tvoj nebeski Otac, dajem Svojim sljedbenicima na Zemlji križ koji je njima najprikladniji i da oni oko toga ne bi trebali prigovarati, nego sve predavati meni. Čini ovo i popločat ćeš put svoje djece s dragocjenim kamenjem.

(12) Peto, ne veži sebe puno uz školski napredak. Ionako znaš koliko se to računa kod Mene. Što znači dali netko postane sposoban služiti svijetu godinu dana ranije ili kasnije. Ali sve ovisi o tome koliko Me rano prepozna i uzljubi Me. Zato što život dolazi od Mene, ne od svijeta.

(13) Šesto, ne slušaj ono što dječak želi, jer sve takve stvari dolaze od tajnog šaputanja ovih duhova koji bi si htjeli otvoriti put na ovaj ili onaj način. Kod djece je uvijek prisutna sebičnost i samovolja jer oni jedino žele ono čemu osjetilno naginju u skladu s impulsima svojih zlih nasljednih duhova.

(14) Sedmo, moraš također postupati i s ostalim dječacima na ovaj način- s Petrom i Pavlom. Također nemoj ostaviti ni najmlađe njihovim željama, osim ako pitaju, i onda im daj samo onoliko koliko je dovoljno da zadovolje jednu trećinu njihovog zadovoljstva. Onda će izrasti psihički zdravi i  s dobrom voljom što je više moguće.

(15) Vidi i obrati posebnu pozornost na ovih sedam točaka i uskoro ćeš primijetiti napredak na svom sinu.

(16) Reci djevojčicama da ga puste na miru i da mu ne dosađuju s ispraznim riječima, koje ne nadahnjuju bratsku ljubav, nego neka mole za brata koji još nije bio probuđen i neka ga ljube na ovaj način, umjesto, kao što sam rekao, da ga iritiraju konstantnim i svakovrsnim prigovaranjem. Neka se tvoja žena ponaša poput tebe.

(17) Ali ako bilo tko od braće i sestara vidi dječaka da radi nešto čudno- trebao bi kao što je već naglašeno na početku- prijaviti otvoreno u tajnosti- ali se pobrini da to bude iz ljubavi, a ne iz neke vrste  provokacije! Zato što bi zbog osvetoljubive izjave, onaj koji je to izjavio mogao biti ozbiljno kažnjen od mene.

(18) Ako primijetiš kod dječaka aktivnost koju nije izveo na pravilan način, zahtijevaj da ju ponovi i sljedeći dan. Ako to nije dovoljno, neka ju ponavlja još nekoliko dana, dok ju ne izvede točno poput školskog zadatka s određenom strogom (strict) kaznom. Riješit ćeš ga tako sve osjetilne zabave u kratkom vremenu.

(19) Dobro ovo razumi i postupaj sukladno. No sva su tvoja djeca pomalo troma, lijena u ovoj ili onoj stvari. Pobrini se za sve njih. Ne daj im da idu u druge kuće koje su sada pune zmija i škorpiona svugdje. Kako je lako pasti pod loš utjecaj!

(20) Sve sam ti pokazao osim jedne stvari. Postupaj sukladno u vjeri i ljubavi i iskusit ćeš snagu Moje Riječi.

(21) Ovo ti govori Emanuel u svoj ljubavi, najveći i najsvetiji od svih! Amen!

Spread the Truth