Akademija Vječnog Proljeća

 

Akademija Vječnog Proljeća

Sažetak

Print Friendly, PDF & Email

Sedma Crkva: u Laodiceji,

kojom je predstavljena ona kvaliteta Kršćana koji
alternativno vjeruju sami od sebe, i iz Riječi,
i tako oskvrnjuju svete stvari.

Ovu Laodiceja ‘nijansu’ obožavanja u Kršćanstvu Emanuel Swedenborg ukratko tumači u skladu sa duhovnim značenjem Riječi na sljedeći način (Otkrovenje 3):

14.’I anđelu Crkve u Laodiceji napiši (Značenje: predstavlja one i u svezi onih, u crkvi, koji alternativno vjeruju iz sebe samih, i iz Riječi, i tako oskvrnjuju svete stvari): “Ovo govori Amen, Svjedok vjerni i Istiniti (Značenje: predstavlja Gospoda s obzirom na Riječ, koja je Božanska Istina iz Njega), Početak Božjeg djela (Značenje: predstavlja Riječ):

15. Znam tvoja djela (Značenje: predstavlja da Gospod odmah vidi njihove unutrašnjosti i vanjštine)nisi ni studen ni vruć (Značenje: oni koji su takvi ponekad niječu kako je Riječ Božanska i sveta, a u druga vremena Ju priznaju). O da si studen ili vruć (Značenje: predstavlja kako je za njih bolje da iz srca ili niječu svete stvari Riječi i crkve, ili da ih iz srca priznaju)!

16. Ali jer si mlak, ni vruć ni studen, povratit ću te iz usta (Značenje: predstavlja oskvrnuće i razdvajanje od Gospoda).

17. Budući govoriš: ‘Bogat sam, i obogatih se (Značenje: predstavlja kako oni vjeruju da posjeduju u svom izobilju znanja o Dobru i Istini, koja su od neba i crkve), ništa mi ne treba! (Značenje: i kako im ne treba više mudrosti)‘ A ne  znaš da si bijedan (Značenje: predstavlja kako se sve stvari koje znaju u svezi njih ne slažu) i ubog i siromašan (Značenje: predstavlja kako su bez znanja o Istini i Dobru) i slijep i gol (Značenje: predstavlja da su oni bez razumijevanja Istine i bez volje za Dobrom).

18. Savjetujem ti: kupi od mene zlata u vatri žežena da se obogatiš (Značenje: predstavlja prijekor da steknu za sebe Dobra Ljubavi od Gospoda posredstvom Riječi, da mogu postati mudrima) i bijele  haljine da se odjeneš (Značenje: predstavlja da trebaju steći za sebe prave Istine mudrosti) da se ne vidi tvoja sramotna golotinja (Značenje: da se Dobro Božanske Ljubavi ne bi oskrvnulo i izopačilo); i pomasti da oči pomažeš i vidiš (Značenje: da se njihovo razumijevanje može iscjeliti).

19. Ja korim i odgajam one koje ljubim (Značenje: predstavlja da budući su oni ljubljeni, oni ne mogu a ne biti uvedeni u kušnje). Revan budi i pokaj se (Značenje: ovo treba biti učinjeno iz osjećaja spram Istine)!

20. Evo, na vratima stojim i kucam (Značenje: predstavlja da je Gospod svima prisutan u Riječi, i tamo nuka da bude primljen, i On podučava kako)posluša li tko glas Moj i otvori Mi vrata (Značenje: onaj koji vjeruje u Riječ i živi sukladno njoj), unići ću k njemu i večerati s njim i on sa Mnom (Značenje: predstavlja da Gospod Sebe sjedinjuje sa njima i oni sa Njime).”

21. “Onog koji nadvlada (Značenje: predstavlja one koji su u sjedinjenju sa Gospodom putem života sukladno Njegovim odredbama u Riječi) ću posjesti sa Sobom na prijestolje Svoje (Značenje: predstavlja da će takvi imati sjedinjenje sa Gospodom u nebu), kao što i Ja, pobijedivši, sjedoh s Ocem Svojim na prijestolje Njegovo (Značenje: kao što su On i Otac jedno i jesu nebo).” 

22. “Tko ima uho, nek posluša što Duh govori crkvama! (Značenje: onaj koji razumije, treba biti poslušan onome što Božanska Istina Riječi podučava one koji će biti u Kristovoj Crkvi, koja je Novi Jeruzalem)”  

SAŽETAK: Crkvom u ‘Laodiceji’ je dakle predstavljena ona kvaliteta Kršćana koji ‘malo vjeruju pa malo ne vjeruju’, tj. koji jednom tvrde kako je Riječ sveta i žive po Njoj, a onda opet drugi puta to niječu, i žive Njoj protivno, i tako oskvrnjuju svete stvari. Oni su takvi isto i s obzirom na Boga, jednom Ga priznaju a drugi Ga put niječu.

‘Oni vjeruju kada su u njihovom prirodnom senzualnom, ali ne vjeruju kada su u njihovom prirodnom racionalnom; time oni vjeruju kada su u vanjštinama, stoga kada su u zajednici i razgovaraju sa drugima (= obično da bi ostavili utisak na druge); ali oni ne vjeruju kada su u unutrašnjostima, posljedično kada nisu u zajednici sa drugima, nego razgovaraju sami sa sobom.’ E.Swedenborg ‘Ivanovo Otkrovenje Razotkrito – 198’

Takvi su oni koji sa sobom potvrdili vjerovanje u postojanje Boga, neba i pakla, i vječnog života, a poslije odstupe od toga. Oni odstupe jer nakon toga razmišljaju jedino o sebi samima i svijetu, neprestano streme ka važnosti, i tako sebe urone u svoje vlastito ja, time ih pakao proguta (E.Swedenborg ‘Ivanovo Otkrovenje Razotkriveno – 202’).

       Pokajanje i obraćenje se ovdje sastoji u tome da oni za sebe steknu kroz Riječ prave Istine Mudrosti i onda sukladnim životom i Dobra Ljubavi od Gospoda (stih 18). Ti koji to krenu raditi su onda iz nužnosti uvedeni u kušnje, budući su kušnje borbe protiv zala i neistina u čovjeku, koje su nužne da bi se ono nijekanje Boga i Njegove Riječi moglo iskorijeniti (stih 19), što će biti upješno jedino ako to čovjek učini iz osjećaja/naklonosti ka Istini, i averzije prema neistini (stih 20), a ne iz bilo kojeg drugog (osobnog) razloga (recimo, zato što je ne-sretan u životu).

Spread the Truth