Učenja i Propovijedi

“Vama, o ljudi, propovijedam i upravljam svoj glas sinovima ljudskim. Shvatite mudrost, vi neiskusni, a vi nerazumni, urazumite srce. Slušajte, jer ću zboriti o važnim stvarima, i Moje će usne otkriti što je pravo. Jer Moje nepce zbori istinu, i zloća je Mojim usnama mrska. Sve su riječi Mojih usta pravične, u njima nema ništa ni krivo ni prijetvorno. Sve su one jasne razboritomu i pravedne onomu koji je stekao spoznaju. Primajte radije moju pouku no srebro, i znanje požudnije od zlata. Jer mudrost je vrednija od biserja, i nikakve se dragocjenosti ne mogu porediti s njom.” Mudre izreke 8:4-11

Učenja i Propovijedi

“Vama, o ljudi, propovijedam i upravljam svoj glas sinovima ljudskim. Shvatite mudrost, vi neiskusni, a vi nerazumni, urazumite srce. Slušajte, jer ću zboriti o važnim stvarima, i Moje će usne otkriti što je pravo. Jer Moje nepce zbori istinu, i zloća je Mojim usnama mrska. Sve su riječi Mojih usta pravične, u njima nema ništa ni krivo ni prijetvorno. Sve su one jasne razboritomu i pravedne onomu koji je stekao spoznaju. Primajte radije moju pouku no srebro, i znanje požudnije od zlata. Jer mudrost je vrednija od biserja, i nikakve se dragocjenosti ne mogu porediti s njom.” Mudre izreke 8:4-11

1. poglavlje (Molitva srca)

Print Friendly, PDF & Email

I

Molitva srca

Svatko je sposoban za molitvu, i grozna je (po)greška da su skoro svi začeli ideju kako nisu pozvani na molitvu. Svi mi smo pozvani na molitvu, baš kao što smo svi mi pozvani k spasenju.

Molitva (o kojoj govorim) je jednostavno čin apliciranja vašeg srca Gospodu Bogu (Isusu Kristu), i unutarnje izražavanje/prakticiranje ljubavi (Njemu). Apostol Pavle nam je propisao da se ‘molimo bez prestanka’ (ili ‘nas je naučavao da se moramo ‘moliti bez prestanka’; 1 Solunjanima 5:17), a naš Gospod nas napučuje (riječ ‘direct’ se može prevesti i kao ‘zapovijeda’) da ‘bdijemo i molimo’ (Marko 13:33, 37). Svatko, prema tome, može moliti, i svatko bi trebao prakticirati molitvu.

Istina je kako samo nekoliko ljudi meditira, jer tek nekoliko je sposobno za to. Iz tog razloga, meditativna molitva nije molitva koju Gospod Bog potražuje od onih koji žeđaju za spasenjem, niti stil molitve koju ja preporučam.

            Svi bi trebali moliti – vi bi trebali živjeti od molitve, baš kao što bi trebali živjeti od ljubavi. ‘Savjetujem ti: kupi od Mene zlata u vatri prokušanog, da se obogatiš (Otkrovenje 3:18).’ Ovo se zlato se jako lako dobija/stječe puno lakše nego možete zamisliti.

Svi vi koji ste žedni, dođite do živih vodâ, i ne gubite vaše dragocjeno vrijeme na kopanje bunarâ koji ne mogu držati vodu (ili ‘koji u sebi nemaju vodu’; Ivan 7:37; Jeremija 2:13). Svi vi koji ste gladni i ne nalazite ništa da vas zasiti, dođite i zasitit ćete se. Svi vi koji ste bijedni i ožalošćeni, i povijate se pod vašim teretom nesreće i boli, dođite i bit ćete utješeni! Svi vi koji ste bolesni, dođite k vašem Doktoru, i ne plašite se prići Mu zato što se puni bolesti – ukažite Mu ih, i bit ćete izliječeni!

Djeco, približite se k vašem Ocu, i On će vas zagrliti rukama ljubavi! Dođite vi, jadne, osamljene i zalutale ovce, vratite se k vašem Pastiru. Vi grešnici, dođite k vašem Spasitelju! Dođite vi tupavi, neznalice, i neuki – vi koji mislite kako ste najnesposobniji za molitvu! Vi ste osobito pozvani i prilagođeni za molitvu. Neka svi bez izuzetaka dođu, jer Isus Krist je pozvao svih.

Oni koji su bez srca su, međutim, ispričani, jer mora postojati srce prije nego može biti ljubavi. Ali tko je bez srca? Dođite, stoga, i naučite ovdje kako svoje srce predati Gospodu.

Svatko tko želi moliti može sa lakoćom moliti, jer prosječne/normalne milosti i darovi Duha Svetoga koji su zajednički svima će vam to omogućiti.

Molitva je ključ koji vodi do savršenstva, i najvišeg dobra primljenog od Gospoda Boga. Ona je sredstvo koje će nas osloboditi od svakog grijeha, i priskrbiti nam svaku vrlinu – jer jedini način da čovjek bude savršen je hodati u Božjem Prisustvu. On Osobno je rekao: ‘Hodaj ispred Mene i budi savršen (Postanak 17:1)!’ Jedino uz pomoć molitve smo dovedeni u Njegovo Prisustvo, i u tom Prisustvu održavani bez prekida.  

Vi dakle morate naučiti metodu molitve koja se može prakticirati u svakom trenutku, koja se ne upliće/sukobljava sa vašim izvanjskim aktivnostima, i koju jednako mogu prakticirati prinčevi, kraljevi, crkveni velikaši, svećenici, magistri, vojnici, trgovci, radnici, djeca, ljudi, žene, bolesnici – svatko. Takva molitva nije molitva glave (intelekta/razuma), već srca (= ona se začinje u vašem srcu).

To nije molitva jedino vašeg razumijevanja, jer um je toliko ograničen u svojim djelovanjima da se istovremeno može baviti samo jednim predmetom. To je molitva srca, koja nije prekinuta sa aktivnostima uma! Ništa ne može prekinuti ovu molitvu, osim poremećenih/razuzdanih/nepravilnih/sebičnih (disordered) osjećaja. Jednom kada smo uživali Gospoda Isusa Krista i slatkoću Njegove ljubavi, otkrit ćemo kako je nemoguće uživati u ičemu drugome osim u Njemu.

Ništa se tako lako ne postiže kao posjedovanje i uživanje (Prisutnosti) Isusa Krista! On nam je više prisutan i blizu nego smo mi to sebi samima! On nam više žudi predati Sebe nego Ga mi žudimo posjedovati. Mi jedino moramo znati na koji Ga način tražiti, a taj način je nama prirodniji i lakši od (u)disanja.

Ah, vi koji za sebe mislite kako ste tupavi i nesposobni za bilo što, uz pomoć ove (jednostavne) molitve vi možete živjeti o Bogu Osobno sa manje poteškoće ili prekidanja nego kad sada živite pomoću životodajnog zraka. Zar ne bi onda bio jako veliki grijeh zanemariti molitvu (= ne moliti)? Ali bez ikakve sumnje vi to nećete napraviti, jednom kada ste naučili metodu u ovoj knjizi, metodu koja je najlakša metoda na svijetu.

DODATNI TEKSTOVI U SVRHU BOLJEG RAZUMIJEVANJA GORE REČENOG:

‘O vi jadne bespomoćne duše! vi ste bolje prilagođeni ispunjavanju Božje svrhe, i, ako ste vjerni/podani/iskreni, vaša će Mu privrženost biti ugodnija od one u velikih umova/intelekta koji od molitve rade prije studiranje nego bogoslužje. I više od toga, ja kažem da su takve duše, koje izgledaju tako bespomoćne i tako nesposobne, vrijedne razmatranja (= da ih se najozbiljnije shvati), samo pod uvjetom da kucaju na vrata, i u poniznom strpljenju čekaju da im budu otvorena (Matej 7:7, 8).

            One osobe velikog intelekta i profinjenog/suptilnog razumijevanja, koje ni trenutka ne mogu ostati u tišini pred Bogom, koji prave neprestani Babilon, koje su tako sposobne dati izvješće o njihovoj privrženosti u svim njezinim dijelovima, koji kroz nju prolaze uvijek u skladu sa njihovom vlastitom voljom, i istom metodom, koji sebe prakticiraju kako hoće o bilo kojem predmetu koji im sebe sugerira, koji su toliko pre-zadovoljni sa sobom i njihovim svjetlom, koji naširoko razglabaju o pripremi i metodama za molitvu, će u njoj samo malo/neznatno napredovati; i nakon deset ili dvadeset godina ovog prakticiranja, uvijek će ostati isti.

            Jao meni! Kada je riječ o ljubavi prema bijednom stvorenju, da li za to koriste metodu (tj. da li je za tako nešto potreban intelekt?!)? Naj-neupućeniji (najveće neznalice) su u takvoj stvari naj-umješniji/vještiji. Isto je, a ipak vrlo drugačije, sa Božanskom ljubavlju. Prema tome, ako onaj koji nikad nije poznavao takvu religiju dođe k vama da bi ju naučio, učite ga da jako ljubi Boga, i da sebe savršeno u potpunosti prepusti ljubavi (to let himself go with a perfect abandonment into love), i on će ju uskoro upoznati. Ako je takve prirode da mu ljubav sporo ide, pustite da učini najbolje što može, i čekajte stprljivo dok ljubav sama sebe ne učini ljubljenom na njezin vlastiti način, a ne na vaš.’

Madame Jeanne de la Mothe Guyon – ‘Duhovne Bujice – 2

Spread the Truth