Jakob Lorber

‘Svijet mi ne želi dati ništa, i to me raduje.’

Jakob_Lorber

Jakob Lorber

Jakob_Lorber

‘Svijet mi ne želi dati ništa, i to me raduje.’

096 (Demoni i njihov utjecaj)

Print Friendly, PDF & Email

Demoni i njihov utjecaj…

1 (Anđeo) Raphael kaže, nježno se nasmiješivši: “Evo, moj prijatelju, i ti sada imaš tri pune čaše vina u glavi, to jest, duh od njega, pa si zbog toga postao čak još kritičniji u svom razumijevanju (intelektu) nego prije! Za svoj dio si posve u pravu kad tvrdiš da demoni nisu u stanju izvršiti nasilje nad osobom koja u potpunosti živi u Ljubavi za Boga, bez obzira koliko ih velik broj bio; jer o zajedničkoj moći ne može biti ni govora među njima, budući da je svaki od njih u najvećoj sebičnosti i sebe-ljublju i nikome ne može pasti na pamet podržati svog susjeda u bilo čemu iz straha da bi susjed mogao potajno i potpuno prerušen opet steći prednost koja bi mu tada sigurno nanijela isprazno žaljenje (vain regret).

2 Ako izađu na određeni način u zajedničku pljačku, nitko ne izda drugome njegovu iznimno tajnu namjeru, a ako zajedno dođu na mjesto pljačke kao slučajno, tada je među njima često najgorča bitka. Jer prvi koji se baci na plijen neprijatelj je svakoga tko se baci na plijen pored njega i nastoji ga ukloniti (istisnuti). Treći koristi ovu priliku s radošću zbog nesreće drugoga i krade za sebe; a onda ako četvrti počne kraj njega krasti za sebe, tada i njih dvojica padnu pod udarce, a peti tada mirno krade za sebe. Ako se tada pojavi šesti, odmah započinje nova bitka, a sedmi ima priliku za krasti sve dok se osmi ne približi. Svi se tada bore i nitko ne dopušta da im se oduzme mjesto krađe i već stečeni plijen.

3 Vidite da zasigurno nijedan vrag ni u čemu ne pomaže drugome; ali kroz njihovu iznimno sebičnu zagušenost (congestion) oni unatoč tome povećavaju težinu općeg plijena, i tada je otprilike kao da ste položili dva potpuno podjednako teška utega u posude vage, koji međusobno ne daju nikakvu prevagu. Vi, međutim, jedan uteg premažete sa samo vrlo neznatnom kapi meda, i slatki miris odmah će privući tisuće pčela; sjest će na uteg i odmah utjecati na prevagu sasvim bez namjere.           

4 Možete li kriviti Boga za nedostatak mudrosti ako je pčeli dao njuh i želju za medom, a samom medu aromatičnu i privlačnu slatkoću?! Ili je Gospodar ne mudar ako je oblikovao Svoja stvorenja da budu ne samo vrlo svrhovita, nego i vrlo lijepa, svako po svojoj vrsti?! Je li nekako ne mudro od Njega što je mladoj djevojci dao taj izuzetno privlačan i primamljiv oblik, tako da ona mora imati najvišu vrijednost pred osjetilima grubih muškaraca na ovom svijetu, tako da ostave oca i majku i najradosnije prionu uz svoju nježnu i dragu suprugu (Matej 19:5)?!     

5 Ali kao što se već može vidjeti u vanjskom svijetu, da biće privlači drugoga u nešto, još više je to slučaj u svijetu duhova; a ako to ne bi bilo tako, kako bi mogli Zemlja, mjesec i sunce postojati, a kako ostali planeti u neizmjernom prostoru stvaranja?! Jedan atom ima naklonost prema svojem susjedu; oboje se privlače. Što god oboje činili, onda to rade i bezbrojni svjetovi (eoni), oni privlače sve što je isto, i na kraju iz ovoga je stvoren svijet, kao što je Gospodar u prošloj noći pokazao svim Svojim učenicima vrlo jasno i vi ćete također naći u potpunosti napisano u sjajnoj knjizi koja je svima vama dana.      

6 Ali ako je tako, zar je onda ne mudro od Gospodara ako dopušta u najvećoj krajnjoj nuždi najneograničeniju slobodu volje i prizna(va)nja za svaku dušu, a osim toga, naravno, i odgovarajuće posljedice?! Ili biste li hvalili Boga da je najmudriji ako je netko želio otputovati odavde do Jeruzalema i u tu svrhu pokrenuti svoje noge, ali unatoč svoj njegovoj volji i unatoč najboljem poznavanju puta nije stigao do Jeruzalema, jer Bog nije želio da nečija želja i sposobnost uspije, nego umjesto toga osoba ne bi otišla do Jeruzalema, gdje je morao obaviti važan posao, već u Damask, gdje uopće nije imao što za raditi?! Recite mi biste li smatrali da je takva Božanska odluka mudra! Ili vam se čini proturječno (nedosljedno), ako vas pčele, ose, stršljeni i svakojake vrste muha po danu zasigurno prekriju i pojedu, ako izađete na otvoreno premazani medom?!           

7 Ali ako sada vaša duša širi neki grešni miris strasti u sferi vanjskog života i duše koje su se oslobodile od tijela, ali koje još uvijek stoje u sličnom mirisu ljubavi, nanjuše takve stvari u vašoj vanjskoj sferi života na neki način, konačno slete na vas i zadovolje se vašim (su)viškom, a da zapravo ne znaju što rade, već samo isključivo da bi se okupili oko vas u većem broju, jer u vašoj sferi pronalaze željenu hranu, tada to sigurno nije ne mudro od Stvoritelja, koji ništa ne poštuje toliko za vječnost koliko i neograničenu slobodu svake duše. Uistinu, svaka duša u svojim rukama ima dovoljno sredstava da se riješi nepozvanih gostiju koliko god često i kad god on poželi! 

8 Ako ne želite biti uznemireni insektima koji bodu na otvorenom, onda se operite i očistite od glupog razmazivanja meda i odmorit ćete se; i ako želite sačuvati svoju vanjsku životnu sferu slobodnu od demona (zloduha) koji slabe i muče vašu dušu, sve što trebate je učiniti dobro poznatu naredbu Gospodara svojim pravilom ponašanja. Jamčim da se tada nijedan demon neće približiti vašoj životnoj sferi.

9 Vjerujte mi kad vam kažem da vas demoni neće privlačiti, iskušavati i zavoditi ako ih vi ne privučete putem neke grešne sklonosti za koju ste vi sami odgovorni. Međutim, kad ih jednom privučete, imate kriviti samo sebe, ako pomoću njihovog pritiska ta ista strast postane još više ukorijenjena u dušu bez da vi to zapravo želite. ”          

Putem ‘Unutarnje Riječi’, primio Jakob Lorber, i zapisao u ‘Veliko Ivanovo Evanđelje– 5/96’

Spread the Truth