Učenja i Propovijedi

“Vama, o ljudi, propovijedam i upravljam svoj glas sinovima ljudskim. Shvatite mudrost, vi neiskusni, a vi nerazumni, urazumite srce. Slušajte, jer ću zboriti o važnim stvarima, i Moje će usne otkriti što je pravo. Jer Moje nepce zbori istinu, i zloća je Mojim usnama mrska. Sve su riječi Mojih usta pravične, u njima nema ništa ni krivo ni prijetvorno. Sve su one jasne razboritomu i pravedne onomu koji je stekao spoznaju. Primajte radije moju pouku no srebro, i znanje požudnije od zlata. Jer mudrost je vrednija od biserja, i nikakve se dragocjenosti ne mogu porediti s njom.” Mudre izreke 8:4-11

Učenja i Propovijedi

“Vama, o ljudi, propovijedam i upravljam svoj glas sinovima ljudskim. Shvatite mudrost, vi neiskusni, a vi nerazumni, urazumite srce. Slušajte, jer ću zboriti o važnim stvarima, i Moje će usne otkriti što je pravo. Jer Moje nepce zbori istinu, i zloća je Mojim usnama mrska. Sve su riječi Mojih usta pravične, u njima nema ništa ni krivo ni prijetvorno. Sve su one jasne razboritomu i pravedne onomu koji je stekao spoznaju. Primajte radije moju pouku no srebro, i znanje požudnije od zlata. Jer mudrost je vrednija od biserja, i nikakve se dragocjenosti ne mogu porediti s njom.” Mudre izreke 8:4-11

48 (Granice između prirodnih kraljevstava)

Print Friendly, PDF & Email

48

Granice između prirodnih kraljevstava

[1] Biolozi/prirodnjaci nisu, do dana današnjeg, bili u stanju zaključiti/odrediti gdje mineralno kraljevstvo prelazi u biljno kraljevstvo, i biljno kraljevstvo u životinjsko kraljevstvo. Gdje prestaje jedno kraljevstvo i počinje drugo? Gdje je zadnja i najsavršenija biljka, nakon koje više ne dolazi niti jedan biljni stupanj, već istovremeno na njegovo mjesto stupa prva, naravno vrlo nesavršena životinja?

[2] Na površini Zemlje postoje mnoge biljke čija je priroda naizgled više životinjska nego biljna. Onda postoje životinje koje više naliče biljkama nego životinjama. Postoje također i minerali koje bi mogli prije svrstati u biljke nego u kamenje, i obrnuto. Mnoge životinje i dalje prikazuju biljo-like udove, a postoje biljke koje izgledaju skoro kao jako dobro razvijene životinje.

[3] Stoga, treba shvatiti kako je jako teško odrediti preciznu granicu, pretežno zbog toga što postoji ogroman broj vrstî životinja i biljaka koje su prirodnjacima sasvim nepoznate, pošto većina tih čudnovatih/osebujnih biljaka i životinja raste i nastanjuje dubine oceana. A ogromne podmorske površine su botaničarima i zoolozima malo teže dostupne, i zbog toga je teško upoznati se sa životinjama i biljkama na dnu.

[4] Pored toga postoji još ogroman broj životinja i biljaka na samoj zemaljskoj površini, koje su prirodnjacima nepoznate, jer su te vrste nastanjene na nedostupnim i istraživačima nepoznatim prostorima.

[5] Na primjer, još nije u potpunosti određeno da li koralj pripada mineralnom, biljnom ili životinjskom carstvu. Mjerodavni prirodnjaci znaju da koralj formira određena vrsta jako malih crvića; oni prianjaju jedan uz drugog da bi naposlijetku formirali koraljnu grančicu. Ti sitni crvići su sigurno životinje. Ali kada se stvrdnu, njihova masa je tvrda poput dragog kamenja. Forma, međutim, koja se postepeno razvija međusobnim sjedinjavanjem naliči na stablo lišeno lišća koje ima grane kao i male grančice. Dakle to raslinje je s obzirom na organizaciju konglomerat sastavljen od bezbroj životinja, kao masa je mineral, a po izgledu i obliku je drvce.

[6] Što je po tome koralj, bi jednim izrazom bilo teško odrediti/izraziti; ali da je koralj ono što smo malo prije utvrdili, svatko može uvidjeti i prihvatiti: dakle dijelom životinja, dijelom mineral, i dijelom biljka.

[7] U oceanima postoji mnoštvo velikih i malih životinja koje očigledno pripadaju svim trima kraljevstvima, i to u znatno većoj mjeri nego koralji.

[8] Uzmimo na primjer ogromnu hobotnicu. Ona je, bez ikakve sumnje, najveća životinja na zemlji; kad dostegne svoju punu veličinu, njezine mjere su 850 metara u dužinu te otprilike 170 metara u širinu i debljinu. Ta životinja nema određenu formu; ona ponekad, kada izađe na površinu oceana, nalikuje nepravilno oblikovanom otoku, na kojem se mjestimično/sporadično može vidjeti obilna vegetacija. Na njezinim leđima raste mahovina, morska trava, a učestalo izrastu čak i manja morska stabalca na kojima se često nalazi okruglasti crveni plod, koji ste već često vidjeli i to kod nakita kod kojeg je taj plod optočen zlatom i koji se tako prodaje kao ukras ručnim satovima.

[9] Taj plod, koji se često može pronaći kako pluta na obalama mora, raste i zri obično na leđima naše hobotnice, koju samo loše podmorsko vrijeme tjera na površinu mora. A pored toga ćete na leđima hobotnice često pronaći mnoga crvenkastoj stijeni nalik ispupčenja koja su učestalo odbačena od strane hobotnice; ona onda plutaju na površini oceana i nalik su tamno crvenom kamenu, šljaki/plovučcu (pumice stones).

[10] Ova životinja je naizgled biljka i mineral. Kada mali brod prođe preko leđa ove ogromne životinje, životinja se trenutno pokaže (surfaces) i podigne brojne sjajno bijele ruke, koje su nalik 51 metra dugačkim slonovim surlama, na svim stranama do iste visine.

[11] Taj polip onda stisne brod sa svojim užasnim rukama u svoje pretjerano/neumjereno široko ždrijelo i konzumira ga; na taj način proždre/proguta čitav brod sa svim što je na njemu bilo. Njegov stomak posjeduje probavnu moć kojoj se ništa ne može oduprijeti, čak ni kamenje, metali ili drvo; on konzumira apsolutno sve; ništa ne ostaje, čak ni najmanji dijelići.

[12] A pošto ova životinja probavljuje toliko mnogo različitih stvari, to objašnjava zašto se toliko mnogo parazita biljne i životinjske vrste pojavljuje na njezinoj površini.

[13] Ponovno se postavlja pitanje: Kojem će kraljevstvu biti pripisana ova životinja? S obzirom na njezinom formu ona izgleda kao mineral, kao komad zemlje. Pošto nekoliko vrsta biljaka raste na ovom stvorenju, ona bi također mogla biti smatrana za veliki oceanski biljni gomolj, ili pak za preveliku podvodnu biljku mesožderku.

[14] Nekome tko ove točke kritički razmatra će biti jako teško svrstati ovo stvorenje u pojedino kraljevstvo. A kako bi samo bilo teško za bilo kojeg prirodnjaka (prirodnog naučnika) smjestiti samu Zemlju u neku pojedinačnu kategoriju! Zemlja je, u svoj vjerojatnosti, zasigurno mineral, pošto na svojoj površini stvara/proizvodi mnoštvo minerala. Ali ona je istovremeno zasigurno i biljka, pošto na njoj raste toliko mnogo biljaka; a još je sigurnije da je Zemlja životinja, pošto ona daje/donosi  životinjski život u izobilju.

[15] Najzad, međutim, ne postoji takva stvar kao odvojeno mineralno, biljno ili životinjsko kraljevstvo. Postoji samo jedno kraljevstvo, a to je kraljevstvo stvorenja/bića sa svim njihovim različitim formama. Originalno, sve je animalno (anima = duša), ne mineral ili biljka. U tome/ovdje leži razlog zašto se razlikujuće značajke između navodno tri kraljevstva tako teško određuju. Različiti nivoi su prisutni jedino unutar reda uspona/uzdizanja bića.’    

Gospodin Isus Krist Jehova Stvoritelj Jedini Bog ‘Zemlja & Mjesec – 48’ J.Lorber

Spread the Truth